kelo-lt Theme designed by padexx
« попередня тема наступна тема »
Сторінок: 1 2 [3]
Друк
0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.
Автор Тема: про приємне: ЩО ЗДОБУЛИ?    (Прочитано 3439 раз)
Kyryan
Користувач
**

м. Київ

Перегляд профілю
« Відповідь #30 : 29 Листопада 2008, 23:22:48 »

що здобули? що здобули? я довго думав, над цим питанням і ось до чого прийшов. так, цей Рух більше зближує патріотів та пасіонарних особистостей ніж "просвітлює манкуртів". тоді, що ми ЗДОБУВАЄМО? Слушно зазначити, що українські патріоти - консерватори, що страждають на пасеїзм (милування минулим, при байдужому ставлення до сучасності) і от важлива функція НББ - ефективізація нашої пасіонарности - направлення пристрасті на реально корисні справи. чого ж не долучити цю функцію до спільних здобутків! Усміхнений 

дуже цікаво почитати про наші здобутки від інших, правда? тому я дозволю собі висмикнути з "Хроніки від Фортінбраса" (Оксана Забужко) витяги з екзаменаційних есеїв студентів Пенсільванського університету, які слухали "Основи української культури і цивілізації", які читала пані Оксана в Америці в 1992 році:
 "Що є просто неймовірне, то це воля українців показати, що вони нічим не гірші за інших, і прагнення, аби це було визнано... Така любов до своєї країни остаточно мене переконала: ніколи не можна відступатися від діла, у слушність якого віриш".
                                                  Ніколь К.
Записаний

"Я мову вчить не хочу і не буду!
 Я - українець городський, другий!"
 Людина б'є себе у груди:
"Дивиться, люди, я який дурний!"
Віталій Іващенко
Kyryan
Користувач
**

м. Київ

Перегляд профілю
« Відповідь #31 : 29 Листопада 2008, 23:41:34 »

"Я радий, що ви тепер незалежні. І не будьте частиною цього СНД - для мого, тепер уже просвіщенного, вуха це звучить щось надто впізнавано. Щоб то мати таку культуру, таку традицію, стільки внутрішньої сили, як має Україна, - і йти на компроміс, зупинятися на півдорозі?"
                             Девід Г.
 "Абсолютно неймовірно. З усіма цими гоніннями, голодами, репресіями супроти найбільших національних учених, інтелектуалів, письменників, митців, поетів, священиків, із неможливістю вчитися й розмовляти своєю мовою, із нищенням найвидатніших книг і творів мистецтва, як, хай йому чорт, спромоглись українці вижити як нація, та ще й витворити таку багату культуру? Мені здається, все це якраз і навчило українців по-справжньому її цінувати! " не знаєш, що посідаєш, доки не втратиш". ось тому-то американці й сприймають культуру, історію - спокійно, як щось самозрозуміле. З усіма нашими свободами ми просто не здаємо собі справи, наскільки воно важливе"
                             Джеймс У
 "Що викликає в мене глибоку пошану, то це внутрішнє багатство народу, який, дарма що майже всі історичні події за останні кілька століть випадали не на його користь, все ж потрапив зберегти живими свою гордість і гідність - навіть якщо це робила тільки жменька людей".
                             Девід Р.

ось такі досягнення в нас очима пенсільванських студентів.

Принагідно хочу навести шматочок розмови Оксани Забужко зі Світланою Одинець з "Львівської Газети" за 17 квітня, 2008 року. навіщо? тому що це в перше я чую від поважних осіб згадку про НАШЕ покоління:

– Пані Оксано, 2003 року в інтерв’ю Дмитрові Стусу ви зізналися, що дуже сильно відчуваєте розрідженість українського інтелектуального середовища. Тепер теж?

– Зараз теж, але у мене є чудові підстави для оптимізму…

– Маєте на увазі наклад Notre Dame d’Ukraine?

– Саме його (сміється). Ця книжка дуже тяжко мені далася. Хотіла написати її за рік, бо саме тоді писала свій “Музей покинутих секретів”, водночас по наростаючій пішла моя міжнародна кар’єра, розширення географії перекладів, то все було ще одним, паралельним життям. А тут іще й Майдан 2004-го, коли все кидаєш на півроку та просто випадаєш і з тексту, і з власного життя. Три роки писала Notre Dame, і весь цей час мучилася думкою: “Господи Боже, кому ж воно треба? Може, якась тисяча людей і прочитає і вчитається, але ж не більше”. В унісон моїм думкам те саме питання турбувало й Леоніда Плюща. Зрештою, у моїй передмові саме на 700 людей і розраховувала.

– Ви таки недооцінили наше суспільство – продано вже 15 тисяч примірників книжки…

– Так. Ось це і стало моїм абсолютним шоком – перший наклад у три тисячі розійшовся за десять тижнів, наступні десять тисяч розпродали ще до Нового року. Зараз уже вийшов третій наклад – утретє десять тисяч у межах одного року. Перепрошую, але це ж не “Польові дослідження…”, а серйозна книжка на 600 сторінок і 900 посилань.

Коли писала передмову, то не врахувала дуже принципового моменту – акурат за період від 2004-го до 2007 року підросли оті діти Майдану, яким тоді було по 17 років, а зараз уже по 20-25. Саме вони читають цю книжку. У цей період у суспільстві з’явилися ніші для ідеалізму.

Це покоління дуже відрізняється від молоді початку дев’яностих – тих, чия юність випала на період розвалу Радянського Союзу і які відразу після “революції на граніті” кинулися в науку виживання та стали дуже цинічними.

« Останнє редагування: 30 Листопада 2008, 00:04:26 від Kyryan » Записаний

"Я мову вчить не хочу і не буду!
 Я - українець городський, другий!"
 Людина б'є себе у груди:
"Дивиться, люди, я який дурний!"
Віталій Іващенко
Lesia
Постійний користувач

м. Запоріжжя

494886499
Перегляд профілю Email
« Відповідь #32 : 27 Грудня 2008, 00:42:35 »

що здобули? не можу сказати про весь рух НББ!, але зважаючи на себе, як частину цього, помітила, що коли стала постійно спілкуватись українською, люди навколо стали також частіше говорити рідною - може й не перейшли повністю, але почути кілька фраз українською в Запоріжжі - велика вдача) До того ж, кожне слово промовлене рідною, привчає навколишніх до того, що чути українську в Україні - нормальне явище.. і не обов*язково для того їхати до Львова чи Івано-Франківська..
Записаний

У цьому світі забагато любові, ось як я думаю. Цей світ рано чи пізно (зарано чи запізно) здохне від надміру любові. А я - ні. Не здохну. Буду жити все одно. Буду курити і гризти нігті. Бо я це люблю. А любов не вмирає.
(Т.Малярчук)
Конструктор
Користувач
**

Для людської думки нема віддалі

363626176
Перегляд профілю WWW Email
« Відповідь #33 : 30 Грудня 2008, 20:37:28 »

Щодо постійного спілкування українською - я до цього прийшов десь на другому курсі (факультету української філології ун-ту "Україна"). І цьому посприяла одна дуже хороша людина - моя перша завідувачка кафедрою (а за сукупністю - красива жінка і викладач від Бога). Я досить добре зрозумів, що бувають випадки, коли чужа, по суті (але небайдужа тобі по духу), людина може зрозуміти й підтримати більше, ніж рідна. І зрозумівши це, я почав шукати однодумців. Здогадалися, де я їх знайшов? Підморгую
Так, громадська діяльність на сьогодні виступає засобом впливу. Крім того, займаючись корисними справами в колі однодумців, справді організовуючи якусь діяльність довкола себе (хоча б трошки Усміхнений), отримуєш душевне задоволення від своєї праці, а крім того - можливість класно провести час. Йдеться про акції, пов'язані з концертами українських виконавців, українською книгою тощо.
Звичайно, для самоорганізації та самовдосконалення немає меж. І коли розумієш, що є люди, які на цьому шляху можуть тебе підтримати, бо думають так, як ти - це справді ЗДОРОВО!
НББ - ТАК ТРИМАТИ!

Записаний

Мислю - отже, існую!

Сторінок: 1 2 [3]
Друк
« попередня тема наступна тема »
Перейти в: