Не будь байдужим! » Не будь байдужим! » Чи ефективні наші дії? » Рівень україномовності великих міст України.
kelo-lt Theme designed by padexx
« попередня тема наступна тема »
Сторінок: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
Друк
0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.
Автор Тема: Рівень україномовності великих міст України.    (Прочитано 10955 раз)
Sempl
Новачок
*

м. Черкаси

450779488
Перегляд профілю
« Відповідь #60 : 11 Січня 2008, 21:43:48 »

точно не знаю, але за моїми спостереженнями:
Черкаси - 45 відсотків, а може і всі 50( +/- сташенний суржик)
можливо так воно і є, але останнім часом(після вступу в університет) я почав помічати що рівень української мови у нас значно вищий ніж я думав. Можливо це через те, що в універі багато людей з провінції Не зрозуміло Але не може не радувати помічати, що якшо я починаю з людиною українською, то вона зі мною також українською) Нас стає усе більше ...

Записаний

Влад
Індустріальне серце України
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #61 : 13 Січня 2008, 12:58:25 »

Хочу сказати що рівень україномовності мого рідного міста збільшився майже удвічі.
Був десь 2-3% став 5-6%.  Але на вулицях я чую вже набагато більше української мови!
Валерію, Ви здається також з Донецька, як і я, так? Останнім часом більше все ж таки суржика, але це може бути пов*язане з тим, що раніше я просто не звертав уваги на мову співрозмовника.
Записаний
Valeriy
Не цурайся Роду свого, його Звичаю та Мови!
Постійний користувач

Україна

Перегляд профілю
« Відповідь #62 : 21 Січня 2008, 16:24:23 »

Валерію, Ви здається також з Донецька, як і я, так? Останнім часом більше все ж таки суржика, але це може бути пов*язане з тим, що раніше я просто не звертав уваги на мову співрозмовника.
Не з самого Донецька. Точніше з Донеччини.
Але суржик це вже невеличка перемога!
Далі буде більше україномовних!
А коли так то й свідомість національна повернеться у Донбас.
Чи згоден зі мною Владе?
Записаний

Шановні, вивчайте мову, бо вона не винна, що ви її не знаєте!
Kyryan
Користувач
**

м. Київ

Перегляд профілю
« Відповідь #63 : 22 Січня 2008, 23:06:43 »

я народився в Києві, мій батько народився в Санк_Петербурзі, до 2003 року я не уявляв собі, як це використовувати українську у побуті. але зараз вважаю українську дуже модну і найголовніше рідну. Коли я почав розмовляти виключно українською, от тільки тоді я збагнув, яке Київ зрусифіковане місто.
« Останнє редагування: 22 Січня 2008, 23:09:20 від Kyryan » Записаний

"Я мову вчить не хочу і не буду!
 Я - українець городський, другий!"
 Людина б'є себе у груди:
"Дивиться, люди, я який дурний!"
Віталій Іващенко
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #64 : 24 Січня 2008, 21:02:07 »

Місто Чернівці приблизно має такі відсотки:
Українська (також і діалектична): 70-75%
Російська та суржик: 20% (-\+)
Румунська (+ романо-українсько-російська): 10-15% (+\-)
Тиждень тому довелося побувати в Чернівцях протягом двох днів. Відерто скажу - не очікував такого низького рівня україномовності. Дуже багато російської на вулицях чутно. Як серед молоді, так і серед людей середнього та старого поколінь. Я б дав Чернівцям 60 на 40% - з власних спостережень, після цього Львів став ніби зразком.
Записаний
Lesia
Постійний користувач

м. Запоріжжя

494886499
Перегляд профілю Email
« Відповідь #65 : 30 Січня 2008, 13:46:27 »

Якщо ж в Чернівцях така ситуація, що ж говорити про СХІД???
 Плачу
Записаний

У цьому світі забагато любові, ось як я думаю. Цей світ рано чи пізно (зарано чи запізно) здохне від надміру любові. А я - ні. Не здохну. Буду жити все одно. Буду курити і гризти нігті. Бо я це люблю. А любов не вмирає.
(Т.Малярчук)
dimaz
Старожило

м. Біла Церква

Перегляд профілю Email
« Відповідь #66 : 14 Лютого 2008, 12:27:54 »

Вчора був у Полтаві. Підвозили якогось хлопчину-студента, він розмовляв українською з трохи Сердючківським діалектом, але все одно українською.
Полтаві +1
Записаний

საქართველო და უკრაინა ერთად არიან!
ПЕТЛЮРА
Користувач
**

Перегляд профілю Email
« Відповідь #67 : 14 Лютого 2008, 15:46:37 »

А коли так то й свідомість національна повернеться у Донбас.

Ну в Дублін наприклад свідомість повернулась а мова ні.Тому не факт.
Записаний
ПЕТЛЮРА
Користувач
**

Перегляд профілю Email
« Відповідь #68 : 14 Лютого 2008, 15:49:29 »

рідну. Коли я почав розмовляти виключно українською, от тільки тоді я збагнув, яке Київ зрусифіковане місто.
Зі мною було те саме.
Записаний
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #69 : 02 Березня 2008, 15:37:13 »

Ніхто не має даних (власний спостережень, спогадів від родичів тощо), відносно україномовності за "совка"? Бажано відносні дані (тобто у місті Н збільшилося/зменшилося у порівнянні з хх роком на стільки-то). Особливо цікаво було б подивитися дані по Києву та Львову.
Записаний
Valeriy
Не цурайся Роду свого, його Звичаю та Мови!
Постійний користувач

Україна

Перегляд профілю
« Відповідь #70 : 23 Березня 2008, 16:19:48 »

Ось вам матеріал про вивчення рідної української мови у Донецьку!

“ДЖЕРЕЛО ТАЛАНТІВ” У ДОНЕЦЬКУ     
Написав Богдана     
12.03.2008 
Україна насправді неповторна та розмаїта своїми талантами. Вона як джерело, що струменить безупину, являючи світові прекрасне і вічне мистецтво. Свято пісні, танцю, образотворчого та прикладного мистецтва відбулося в Донецьку на Шевченкові дні.
 Саме в тому реґіоні, де українська мова і культура на кшталт чогось незвичного, навіть непотрібного, де серед 70 шкіл лише 4 українські, був заснований та проводиться вже вшосте всеукраїнський фестиваль “Джерело талантів”. Конкурс започаткували і проводять Всеукраїнське товариство „Просвіта” ім. Тараса Шевченка, Донецька обласна державна адміністрація та Донецька міська рада.

Мета конкурсу виявлення талановитої молоді, популяризації та розвиток українського національного мистецтва на Донеччині, творчий обмін та взаємозбагачення культурних традицій різних куточків України та за її межами.Цього року участь взяли понад 300 учасників, які змагалися в трьох номінаціях та в трьох вікових категоріях.
В номінації солісти-вокалісти виконуються 2 українські твори (виконання живцем), в номінації „образотворче мистецтво” допускаються роботи, виконані будь-якими видами техніки на українську тематику.

Атмосфера створилась піднесена і святкова. Особливо раділи діти, що вони, як справжні артисти, беруть участь у такому серйозному  та професійному конкурсі.   9 березня, перед фінальним концертом, учасники зібралися біля пам’ятника Тарасові Шевченку, щоб урочисто вшанувати 194 річницю від дня народження геніального українського поета.Завершився шостий фестиваль “Джерело талантів” гала-концертом та нагородженням і врученням дипломів і призів. Насамкінець сімейне тріо Присяжнюків (Микола Присяжнюк — директор фестивалю) заспівали фінальну пісню. Переможцями в номінації солісти-вокалісти стали: І вікова категорія (7—12 років): І премія — Літвинчук Вікторія (9 років), м. Городок, Хмельницької обл., Чернова Ліза (11 років), м. Добропілля, Донецька обл. ІІ премія — Нечепуренко Ксенія (8 років), м. Донецьк та Кравцов Костя (12 років)., м. Новопсков, Луганської обл. ІІІ премія — Чорна Мар’яна (12 років), м. Біла Церква, Київська обл. та Корогодін Олександр (11 років) м. Донецьк.ІІ вікова категорія (13—18 років): І премія — Паншина Настя (13 років), м. Новопсков, Луганської обл.,ІІ премія — Башкіна Аліна (14 років), м. Донецьк, Синиця Вікторія (13 років), м. Біла Церква, Київської обл.ІІІ премія — Івосишина Вікторія (14 років), м. Біла Церква, Київської обл., Подкалюк Андрій (13 років), м. Костянтинівка, Донецька обл., Волай Тарас (17 років), м. Донецьк.ІІІ вікова категорія (19 років і доросліше):ІІ премія — Катаєва Анастасія (19 років), м. Донецьк, Яремчик Інна (23 роки), м. Кам’янець-Подільский, Хмельницької обл..ІІІ премія — Солохін Михайло (21 рік), м. Луганськ.Гран-прі конкурсу — Шейн Яна (17 років), м. Дружківка, Донецька обл. Переможцями в номінації хореографії стали:ІІ вікова категорія (13—18 років): І премія — танцювальний гурт „Дана—Денс”, м. Іллічівськ, Одеської обл.ІІ премія —  танцювальний гурт „Зірниця”, м. Донецьк.ІІІ премія — студія сучасного популярного танцю „Шанс”, м. Донецьк.ІІІ вікова категорія (19 років і доросліше):І премія — танцювальний гурт „Зорецвіт ”, м. Харків, танцювальний гурт „Зарево”, м. Донецьк.ІІІ премія — танцювальний гурт „Дана”, м. Іллічівськ, Одеської обл.Переможцями в номінації образотворчого мистецтва стали:І вікова категорія (7—12 років): І премія — Cамійленко Віра (7 років), м. Донецьк, студія „Джерело”.ІІ премія — Семенова Ольга (8 років), м. Донецьк.ІІІ премія — Чакін Владислав (10 років), м. Донецьк. ІІ вікова категорія (13—18 років): І премія — Попов Сергій (14 років), м. Сімферополь.ІІ премія — Терещенко Анастасія (12 років), м. Костянтинівна, Донецька обл.ІІІ премія — Скороход Ганна (15 років), м. Каховка, Херсонська обл.ІІІ вікова категорія (19 років і доросліше):І премія — Шиптуховська Наталя, м. Донецьк.ІІ премія — Зайцева Ірина, м. Донецьк.ІІІ премія — Камаринська Ірина, м. Донецьк.
Записаний

Шановні, вивчайте мову, бо вона не винна, що ви її не знаєте!
Руслан
Ветеран

м. Хмельницький

427691335
Перегляд профілю Email
« Відповідь #71 : 24 Березня 2008, 00:24:50 »

Був останього вікенду в Умані. Відсотків 90 з тих людей, що траплялися мені за півтора дня, спілкувались українською. Був приємно здивований. Але... Повертаючись до Хмельницького робив пересадку у Вінниці. То за 45 хв. (час проїзду маршруткою з зупинки "вул. Чехова" до "Західного автовокзалу") ЖОДНА людина не замовила зупинку українською, та й в маршрутці (а їхала здебільшого молодь) лунала виключно російська. Прикро...  У замішанні Чи то я просто "невдало зайшов"? Не зрозуміло
Записаний

Щоб щось ЗРОБИТИ - треба щось РОБИТИ!
fargus-ob
У нас є майбутнє
Постійний користувач

Хмельницький - Київ

351614757
Перегляд профілю Email
« Відповідь #72 : 24 Березня 2008, 01:21:39 »

Та ні... якраз нормально! На минулому тижні я там також була, україномовності не почула... Стурбований Зате там є класний магазин з українськими сувенірами!!!  Підморгую Там вишиванки круті!!!! Веселий
Записаний
webwin
Ветеран

м. Вінниця

486878856
Перегляд профілю
« Відповідь #73 : 24 Березня 2008, 21:41:20 »

Був останього вікенду в Умані. Відсотків 90 з тих людей, що траплялися мені за півтора дня, спілкувались українською. Був приємно здивований. Але... Повертаючись до Хмельницького робив пересадку у Вінниці. То за 45 хв. (час проїзду маршруткою з зупинки "вул. Чехова" до "Західного автовокзалу") ЖОДНА людина не замовила зупинку українською, та й в маршрутці (а їхала здебільшого молодь) лунала виключно російська. Прикро...  У замішанні Чи то я просто "невдало зайшов"? Не зрозуміло
Я тоді не їхав в маршрутці  Усміхнений
Не думаю, що у нас настільки погано.
Записаний
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #74 : 13 Квітня 2008, 22:46:17 »

Повертаючись до Хмельницького робив пересадку у Вінниці. То за 45 хв. (час проїзду маршруткою з зупинки "вул. Чехова" до "Західного автовокзалу") ЖОДНА людина не замовила зупинку українською, та й в маршрутці (а їхала здебільшого молодь) лунала виключно російська. Прикро...  У замішанні Чи то я просто "невдало зайшов"? Не зрозуміло
Так воно і є. Я теж вдень десь чув майже 50 на 50, але коли ввечері відпочивав у центрі (сквер Козицького), розумієш, що в той час була виключно молодь, то там було десь 90 на 10 (на користь москофілів). Мабуть у Вінниці молодь вважає, що російська -це круто (згадайте, в Російській імперії також певний час було модно спілкуватися французькою, доки не прийшов Наполеон). Здебільшого з цієї молоді - то вихідці з села, котрі приїхавши у місто починають ставати "городськими". Така моя думка.
Записаний

Сторінок: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
Друк
« попередня тема наступна тема »
Перейти в: