Не будь байдужим! » Не будь байдужим! » Чи ефективні наші дії? » Рівень україномовності великих міст України.
kelo-lt Theme designed by padexx
« попередня тема наступна тема »
Сторінок: [1] 2 3 ... 9
Друк
0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.
Автор Тема: Рівень україномовності великих міст України.    (Прочитано 10880 раз)
Влад
Індустріальне серце України
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« : 25 Серпня 2007, 19:30:25 »

Пропоную тут написати власні спостереження про рівень використання української мови у великих містах України.
Мої спостереження (у відсотках до загальної кількості населення міста):

Тернопіль - 99%
Івано-Франківськ - 99%
Львів - 88%
Ужгород - 70%
Вінниця - 45%
Київ - 20% (+/- суржик).
Кривий Ріг - 7%
Одеса - 3% (+/- суржик)
Дніпропетровськ - 1%
Харків - 1%
Донецьк - 0.2%
Луганськ - не чув :-(

В інших містах не був, тому немає даних. Перепрошую, якщо написав не у ту гілку.
Записаний
Н€б@йд¥)|(ий Іван
Ветеран

Українською прикольніше!

358998960
Перегляд профілю WWW
« Відповідь #1 : 25 Серпня 2007, 21:14:35 »

У Кіровограді десь 75 відсотків - російськомовні, 15-20 суржик та мабуть відсотків 5 (разом із НББ, ПЛАСТом та іншими ідеологічно підкованими) спілкуються українською.
 Сумно, чи не так?
Записаний

Viva, Україно! Н€б@йд¥)|(ий вітає тебе!
Pasha_ua
Націоналіст України - nu.ucoz.ua
Постійний користувач

м. Вінниця

Перегляд профілю Email
« Відповідь #2 : 26 Серпня 2007, 00:34:33 »

Якщо брати Вінницю як місто (а не як область) то напевно відсоток Україномовних менший. В нашому місті (Вінниці) є ще люди які дивляться з під лоба коли чують Українську. Але є ще і такі як я і набагато кращі(за мене). Я докладу всіх зусиль щоб цей відсоток зріс.
Записаний

Тільки наволоч чужа Українську мову зневажа!!!

Даринка
я людина...
Постійний користувач

м.Армянськ(АРКрим)

498774451 elukova_dasha@meta.ua Klear
Перегляд профілю Email
« Відповідь #3 : 27 Серпня 2007, 23:12:55 »

А що казати про Крим?!
Жах, чи не так?
Записаний

Дай мені Боже сили - змінити те, що я можу змінити; Терпіння - витримати те, що я не можу змінити; І мудрості - відрізнити одне від іншого....
Pasha_ua
Постійний користувач

м. Вінниця

Перегляд профілю Email
« Відповідь #4 : 27 Серпня 2007, 23:35:03 »

Принаймні ти на Українській пишеш (і я так зрозумів що не одна ти).
Отже не все втрачено. Принаймні в вас пам’ятник катькі не поставили як в Одесі.

Записаний

Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #5 : 28 Серпня 2007, 00:46:13 »

Якщо брати Вінницю як місто (а не як область) то напевно відсоток Україномовних менший. В нашому місті (Вінниці) є ще люди які дивляться з під лоба коли чують Українську. Але є ще і такі як я і набагато кращі(за мене). Я докладу всіх зусиль щоб цей відсоток зріс.
Звичайно, маються на увазі саме міста, бо у селах Вінничинни той відсоток майже під сотню. Як я рахував по Вінниці: був там з 6 ранку до 23 вечора і вдень фіксував (на телефон) кількість людей від котрих почув яку-небудь мову. Характерно було, що у супермаркеті на Барському шосе цей відсоток був майже 60, у вінницькому ЦУМі ніхто взагалі не спілкувався українською, а от на вул. Козицького і в однойменному сквері ввечері 90% (!) молоді спілкувалися російською, що було для мене дуже прикро. Саме у Вінниці був помітний мною суттєвий колорит у домінування тієї чи іншої мови серед людей різного віку. Подібного я не помічав ані у Львові, ані в Ужгороді, ані у Тернополі. Що ж, Вінниця втрачає позиціє. Взагалі хотілося б найбільше почути інфи з двомовних міст: Полтави, Чернігова, Житомира тощо. Дякую!
Записаний
Pasha_ua
Постійний користувач

м. Вінниця

Перегляд профілю Email
« Відповідь #6 : 28 Серпня 2007, 01:03:32 »

А що тебе змусило їздити і вираховувати? В Вінниці молодь майже вся говорить по російські. Деякі люди перевчаються що б бути «крутішими» але зараз і українська мова популярна. Але мені таких людей шкода що підстроюються під компанію (тобто: починають говорити російською, починають палити і тд.) – це дурні люди наче вівці яким потрібен пастух.
Записаний

Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #7 : 29 Серпня 2007, 11:48:23 »

А що тебе змусило їздити і вираховувати?
Я їхав до Польщі, і ось вирішив заїхати у Вінницю. Хто знає, чи більше української у сусідному Хмельницькому? Яка ситуація у Черкасах, інших містах Центральної України?
Записаний
Руслан
Ветеран

м. Хмельницький

427691335
Перегляд профілю Email
« Відповідь #8 : 29 Серпня 2007, 17:15:05 »

В Хмельницькому досліджень не проводив, але з суто візуальних спостережень можу сказати, що десь приблизно 50/50.
Записаний

Щоб щось ЗРОБИТИ - треба щось РОБИТИ!
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #9 : 29 Серпня 2007, 19:51:05 »

В Хмельницькому досліджень не проводив, але з суто візуальних спостережень можу сказати, що десь приблизно 50/50.
Прикро. Раніше я вважав що тут принаймні відсотків 60-65 україномовних. Хоча треба дивитися на історію, Тернопіль до 1939року не був у складі Росії (я не враховую ті 12 років у 19 сторіччі), і тут відповідно українську можна набагато частіше почути. Ось тому й не дивуйтеся, що така велика різниця.
Записаний
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #10 : 29 Серпня 2007, 21:57:19 »

Ще питання: як у Хмельницькому чи Вінниці ставляться до української мови російськомовні? Скоріш за всього, що позитивно, адже вони теж українці. І ще, чи у Проскурові також молодь більш "зросійщенна", аніж люди середнього та старого покоління?
Записаний
romuald
Постійний користувач

м. Луцьк

Перегляд профілю WWW Email
« Відповідь #11 : 14 Вересня 2007, 17:41:05 »

Дар’я
Клас! Я думав в Криму ніхто не говорить українською, особливо з молоді Усміхнений

В Луцьку - десь 80%.
Записаний
ОЛЯ
Старожило

УКРАЇНське місто ЧЕРКАСИ!!!!!!!!!!

3846198 olya_nbb@ukr.net
Перегляд профілю
« Відповідь #12 : 14 Вересня 2007, 18:27:06 »

точно не знаю, але за моїми спостереженнями:
Черкаси - 45 відсотків, а може і всі 50( +/- сташенний суржик)
Записаний

Нічого не буває даремно!!!!!!!.....
Valeriy
Не цурайся Роду свого, його Звичаю та Мови!
Постійний користувач

Україна

Перегляд профілю
« Відповідь #13 : 15 Вересня 2007, 09:33:04 »

Про Донецьк правда. Дуже важко зустріти україномовного. Але я ніколи не втрачав надії на україномовність зросійщеної донеччини. Зараз мої батьки розмовляють зі мною українською. І як я чую вони знають її набагато краще за мене. Тому я запитав   їх чому вони не спілкуються на вулиці нашою мовою. Відповідь така ж як і завжди.
Записаний

Шановні, вивчайте мову, бо вона не винна, що ви її не знаєте!
Даринка
я людина...
Постійний користувач

м.Армянськ(АРКрим)

498774451 elukova_dasha@meta.ua Klear
Перегляд профілю Email
« Відповідь #14 : 16 Вересня 2007, 21:30:45 »

Дар’я
Клас! Я думав в Криму ніхто не говорить українською, особливо з молоді Усміхнений
Молодь говорить , але мало...
От в моєму місті(Армянськ - багато хто і н е знає)говорять трохи, й взагалом учні україномовних класів, які в нас в одному екземплярі(з 1 по 11-12), і в одній єдиній школі(я в ній навчаюся) Підморгую....  це щодо молоді...
А якщо взагалі брати, то приблизно 5-10% в сім’ях говорять українською, але може я і помиляюсь, якщо більше то це краще...
« Останнє редагування: 16 Вересня 2007, 21:32:45 від Дар’я » Записаний

Дай мені Боже сили - змінити те, що я можу змінити; Терпіння - витримати те, що я не можу змінити; І мудрості - відрізнити одне від іншого....

Сторінок: [1] 2 3 ... 9
Друк
« попередня тема наступна тема »
Перейти в: