Не будь байдужим! » Не будь байдужим! » Чи ефективні наші дії? » Рівень україномовності великих міст України.
kelo-lt Theme designed by padexx
« попередня тема наступна тема »
Сторінок: 1 ... 6 7 [8] 9
Друк
0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.
Автор Тема: Рівень україномовності великих міст України.    (Прочитано 10891 раз)
Наттi
Новачок
*

Перегляд профілю
« Відповідь #105 : 17 Липня 2008, 11:30:30 »

Ну, звичайно, можна сказати, це все лінь, вони просто не хочуть. Махнути рукою і все. Тобто кожен сам по собі. Не можеш перейти на українську - твої проблеми. А може варто було б допомогти? Як же тоді об"єднати Україну? без допомоги один одному це не можливо.
А популяризувати мову, традиції і культуру треба - повністю згодна.
Записаний

"Якщо не ми, то хто? Зайве питання"   
                                           Тартак
Kyryan
Користувач
**

м. Київ

Перегляд профілю
« Відповідь #106 : 18 Липня 2008, 23:53:58 »

"Суржик утворюється внаслідок хаотичного заповнення зруйнованих ланок структури української мови елементами поверхово засвоєної російської." Лариса Масенко

"Схід України на сьогодні вже не білінгвістичний (двомовний - від себе Підморгую), він російськомовний...
А що ж "суржик", де він, цей милий покруч, химерний мішанець, кровозмісне диття білінгвізму? А він там, де йому й належить бути - там, де й сам білінгвізм. Тобто вже не на Сході, а на Заході. Так, саме "суржиком" нині спілкується значна частина західноукраїнської людності, включно зі "свідомими галичанами". При цьому він справді зникає на Сході - разом із "неперспективними" селами, містечками та вимираючими в них дідами й бабами.
Отже, "суржик" крокує на захід, супроводжуючи великий похід великої, могутньої російської мови. Українській же відступати нікуди - не до Польщі ж і не до Словаччини з Угорщиною!"
Юрій Андрухович
Записаний

"Я мову вчить не хочу і не буду!
 Я - українець городський, другий!"
 Людина б'є себе у груди:
"Дивиться, люди, я який дурний!"
Віталій Іващенко
Kyryan
Користувач
**

м. Київ

Перегляд профілю
« Відповідь #107 : 19 Липня 2008, 00:13:13 »

Добре шо цей закон працюю і в реверсивному режимі, себто це не є пермаментний нокаут. простіше кажучи)) я от був якось свідком цікового "перевтілювання". я поїхав з друзями до Західної України, з нами були дві пані, з якими скільки ми не спілкувалися вони все розмовляли виключно російською. І от перегодом, коли ми вже збиралися до Києва всі усвідомили, шо ці дві пані весь час, шо ми перебували в Рівне невимушено розмовляли українською. Чому? - ми теж їх спитали. Вони це так пояснили, що всі розмовляли українською і їм якось незручно було розмовляти іншою мовою!!!!
« Останнє редагування: 26 Липня 2008, 21:00:25 від Kyryan » Записаний

Людина б'є себе у груди:
Віталій Іващенко
Петлюрівець
Новачок
*

354134154
Перегляд профілю
« Відповідь #108 : 19 Липня 2008, 01:17:11 »

Ця перемога може статися для російської пірровою.Ті хто легко зраджує рідну мову зщаради російською щоб виглядати моднішим.крутішгим і т. п(а таких на Заході і в малих містах Центру дуж багато) ще легше зрадять російську.Сьогодні російська штурмує Львів а завтра англійська поглине саму Росію.
Записаний
Kyryan
Користувач
**

м. Київ

Перегляд профілю
« Відповідь #109 : 19 Липня 2008, 23:41:19 »

Сьогодні російська штурмує Львів а завтра англійська поглине саму Росію.
Радше китайська, а не англійська
Записаний

Людина б'є себе у груди:
Віталій Іващенко
Влад
Індустріальне серце України
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #110 : 20 Липня 2008, 22:58:51 »

За моїми спостереженнями для значної кількості людей, які хотіли б розмовляти українською мовою існує така проблема, як процес переходу з російської на українську. Найчастіше чую фразу: "Не хочу розмовляти суржиком - паплюжити мову".
Я зазвичай кажу: "Ви на велосипеді з першого разу навчилися їздити?" Мабуть, декілька разів падали,  так і з вивченням мовою, головне - мати бажання. В цьому Вам допоможуть: музика, фільми з укр. дубляжем, книжки, 1-2 людини з котрими ви спілкуєтесь виключно українською.
Записаний
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #111 : 20 Липня 2008, 23:11:42 »

Їзжу у відрядження до інших регіонів, в т. ч. до східних, також спілкуюся рідною мовою. Хочу Вам повідомити, що проблем не було ніде (окрім Севастополя: продавець відмовилася мене обслуговувати, бо, вважає, що не розуміє мене, перейшов на англійську - така ж ситуація Підморгую, напевне, в школі погано навчалася Підморгую). Дуже сподобалося в Луганьску, коли чули мою українську мову, такі привітні ставали, що мені аж ніяково ставало Усміхнений.
Мда... Ото такі привітні севастопольці до туристів. Потім хай не кажуть, чому до них не їздть на відпочинок (я маю не тільки цей факт, але й загалом відношення до відпочиваючих). Я б просто вийшов та купив в іншому магазині. Як то кажуть - голосування гривнею. А на Сході, Донбас зокрема, здебільшого байдуже ставлення, дехто перепутє (через цікавіть) звідки Ви, але агресії немає. Був 1 випадок у тролейбусі, ми з другом з Тернополя їхали і розмовляли укр-кою, один на підпитку підійшов та спитав: "Чи подобаються нам, хлопцям з зах. України донецькі хлопці?" Ми відповіли що нам дівчата більше до смаку  Веселий Потім інший (також на підпитку) почав питатися чому ми спілкуємося укр-кою, бо це ж Донбас, на що ми йому відповіли: "А де нам розмовляти, в Москві чи у Варшаві?". Та розмова тривала ще декілька хвилин. Врешті-решт наш опонент ледве вийшов з машини, бо вже не тримався на ногах.
Записаний
Moderator 1
Глобальний модератор
Новачок

Перегляд профілю WWW Email
« Відповідь #112 : 21 Липня 2008, 00:07:19 »

Був 1 випадок у тролейбусі, ми з другом з Тернополя їхали і розмовляли укр-кою, один на підпитку підійшов та спитав: "Чи подобаються нам, хлопцям з зах. України донецькі хлопці?" Ми відповіли що нам дівчата більше до смаку  Веселий Потім інший (також на підпитку) почав питатися чому ми спілкуємося укр-кою, бо це ж Донбас, на що ми йому відповіли: "А де нам розмовляти, в Москві чи у Варшаві?".

Все вірно ви зробили, Владе, але ще можна було сказати тим "донецьким хлопцям", що ви корінні донеччани та розмовляєте рідною для себе мовою. Підморгую Або сказати, що ви з Луганська чи з Криму, і що у вас там всі так розмовляють. Підморгую Ефект був би шалений! Усміхнений
Записаний
leshek
Новачок
*

Перегляд профілю
« Відповідь #113 : 01 Вересня 2008, 00:25:27 »

Привіт!Маю бажання та можливість написати статтю про стан української мови в Запоріжжі (ба навіть серію статей - як натхнення нападе).Шукаю контакти представників NBB в Запоріжжі.Допоможете?
Записаний
Lesia
Постійний користувач

м. Запоріжжя

494886499
Перегляд профілю Email
« Відповідь #114 : 01 Вересня 2008, 23:10:23 »

стучи в асю: 494-886-499   Підморгую
« Останнє редагування: 01 Вересня 2008, 23:12:26 від Lesia » Записаний

У цьому світі забагато любові, ось як я думаю. Цей світ рано чи пізно (зарано чи запізно) здохне від надміру любові. А я - ні. Не здохну. Буду жити все одно. Буду курити і гризти нігті. Бо я це люблю. А любов не вмирає.
(Т.Малярчук)
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #115 : 02 Вересня 2008, 22:04:30 »

Власні спостереження:
Дніпропетровськ - 3-4%
Тернопіль - 95%
Хмельницький - 60%
Кам*янець-Подільський - 90%
Цікаво, що усі сільські райони і невелички райцентри Хмельниччини - майже на 100% україномовні. З приводу динаміки в цьому регіону - важко сказти. Можу лише сказати, що найбільш зросійщенне покоління - від 20 до 30 років (візуально). У Хмельницькому споглядав таку ситуацію: розмовляла дівчина років з 15 з хлопцем 23-24 річним хлопцем, я не розчув, якою мовою спочатку спілкувалася дівчина, але хлопець спілкувався російською. Потім все ж таки почув, що дівчина - україномовна, а коли вже аони розтавалися, то хлопець вже послуговувся українською.
Записаний
Сашко
Новачок
*

м.Брест

381122771
Перегляд профілю
« Відповідь #116 : 04 Вересня 2008, 01:07:26 »

Добрий день всім. Я з Бреста, що в Білорусі (за нац. - Українець) і мене тішить те, як у вас відносяться до рідної мови. Щодо теми, то я бував в кількох містах зах. україни і зауважив таке: в Ковелі, Луцьку і взагалі на Волині українською спілкуються майже всі. Не соромиться її молодь і поважають старі люди.В літку мені пощастило побувати у Львові - місто звичайно чудове, але щодо мови я був неприємно вражений. Дуууже поширена російська, навіт були випадки, коли я звертався до людини укр, а у відповідь чув російську.  Перепрошую, якщо трохи не до теми. А взагалі-то, панове  - добру справу робите, якби я жив в Україні з задоволенням приєднався до цього руху. Слава Україні!   
Записаний

"Так тяжко є чекати,
Ще можна задавити вас катком,
Я хочу бути добрим,
Я тільки трохи сам на себе злий"
Андрій Кузьменко "Скрябін"
Бєня
Головна наша якість - це витримка!
Старожило

Теплодар - Одеса - Київ

420756865
Перегляд профілю Email
« Відповідь #117 : 04 Вересня 2008, 09:07:01 »

Добрий день всім. Я з Бреста, що в Білорусі (за нац. - Українець) і мене тішить те, як у вас відносяться до рідної мови. Щодо теми, то я бував в кількох містах зах. україни і зауважив таке: в Ковелі, Луцьку і взагалі на Волині українською спілкуються майже всі. Не соромиться її молодь і поважають старі люди.В літку мені пощастило побувати у Львові - місто звичайно чудове, але щодо мови я був неприємно вражений. Дуууже поширена російська, навіт були випадки, коли я звертався до людини укр, а у відповідь чув російську.  Перепрошую, якщо трохи не до теми. А взагалі-то, панове  - добру справу робите, якби я жив в Україні з задоволенням приєднався до цього руху. Слава Україні!  

Вітання Друже! Я вражений  Усміхнений У тебе дуже чиста і правильна мова Усміхнений Щодо Львова, то не знаю, мені після Одеси і Києва, Львів - майже ідеальне місто (краще тільки у Франику). Насправді, якщо не рахувати міст заходу України, то ситуація вкрай погана. Більшість просто цурається рідної мови, ще дуже велика частина - соромиться, не може подолати психологічного бар*єру щоб перейти на спілкування рідною мовою (а це справді надзвичайно складно коли навколо суцільно російськомовне середовище  Засмучений).
Записаний

Любіть Україну!
Не прокохайте її !!
РЕВОЛЮЦІЯ  ТРИВАЄ!!!
Сашко
Новачок
*

м.Брест

381122771
Перегляд профілю
« Відповідь #118 : 04 Вересня 2008, 15:49:12 »

Більшість просто цурається рідної мови, ще дуже велика частина - соромиться, не може подолати психологічного бар*єру щоб перейти на спілкування рідною мовою (а це справді надзвичайно складно коли навколо суцільно російськомовне середовище  Засмучений).
[/quote]
Звичайно, саме через ці бар*ери в Білорусі білоруська мова зникла і це має бути уроком для інших країн. Коли раніше (в радянські часи) занепад відбувався через заборони, то тепер стан такій, що у мови державний статус, ніби розмовляй скільки завгодно, але тепер це нікому не треба.Є російска і цього цілком досить. Тому нам (українцям) ніяк не можно втратити українську мову
Щодо Львова, з більшого звичайно згоден, майже ідеальне, але...
Записаний

"Так тяжко є чекати,
Ще можна задавити вас катком,
Я хочу бути добрим,
Я тільки трохи сам на себе злий"
Андрій Кузьменко "Скрябін"
Влад
Користувач
**

м. Донецьк

Перегляд профілю Email
« Відповідь #119 : 04 Вересня 2008, 21:12:01 »

Добрий день всім. Я з Бреста, що в Білорусі. В літку мені пощастило побувати у Львові - місто звичайно чудове, але щодо мови я був неприємно вражений. Дуууже поширена російська, навіт були випадки, коли я звертався до людини укр, а у відповідь чув російську.
Вітаю! У Львові багато росіян (мінімум 15%) + туристи з Києва і інших російськомовних міст. Там росіяни не цураються своєї мови, що має стати прикладом для малоросів у містах Сходу.
Записаний

Сторінок: 1 ... 6 7 [8] 9
Друк
« попередня тема наступна тема »
Перейти в: