kelo-lt Theme designed by padexx
« попередня тема наступна тема »
Сторінок: 1 2 3 [4] 5
Друк
0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.
Автор Тема: Толерантність чи радикалізм?    (Прочитано 13490 раз)
dobin
Постійний користувач

м. Хмельницький

354073010
Перегляд профілю Email
« Відповідь #45 : 18 липень 2007, 19:14:28 »

а як стосовно спроб написати у Донецьку статтю українською мовою,і, оскільки уся преса російськомовна,подати її і отримати відкоша, мовляв, "бендеровщіна і западенщіна"? чи то не є утисками?
« Останнє редагування: 18 липень 2007, 19:20:50 від dobin » Записаний
Н€б@йд¥)|(ий Іван
Ветеран

Українською прикольніше!

358998960
Перегляд профілю WWW
« Відповідь #46 : 18 липень 2007, 19:52:27 »

Тому вважаю, що до цього радикалізму додалася ще і у певній мірі бездіяльність української сторони(а не її толерантність) .

Я не зрозумів думки, і так як у постові фігурує мій нік, Іване прошу написати без помилок, зрозуміло. Я не гоню, я хочу зрозуміти.
Я мав на увазі те, що толерантність не дорівнює бездіяльності. Адже можна діяти толерантно (не ображаючи чиїх би там не було інтересів) і все ж діяти. Тому саме бездіяльність наших та рос. радикалізм призвели до ситуації, описаної вище. Тому я також не згоден із тим. що толерантність = бездіяльність
Записаний

Viva, Україно! Н€б@йд¥)|(ий вітає тебе!
Coffe_in
Гість
« Відповідь #47 : 18 липень 2007, 20:26:15 »

Усміхнений a.k.a. ролик Тимошенко Усміхнений
Не вона одна на цьому грає.
тобто, доки немає танків, це ще толерантність? А відверте втручання російських громадян, підіймаючи питання двомовності і штучно підігріваючих інтерес  і роздмухуючих пристрасті з приводу мови не є радикалізмом?
1. Я думаю, що куди більша проблема, коли цей інтерес піднімають запроданці Росії, що є громадянами України і мають державну владу. Коли б не було політиків в Україні, що підтримують заклики тих "російських громадян", то не було б проблеми.
2.  Стаття 34 КУ. Кожному гарантується  право  на  свободу  думки  і
слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
Тому забороняти висловлення з цього приводу не можна.
Дивно, в мене склалося враження, що саме засоби популяризації української мови викликають нестерпні приступи жовчоплювання і звинувачення у насадженні "чужої" мови і ультракрайньому націоналізмі...

Це вже їхні проблеми, бо Стаття 34. КУ. Але мирна популяризація куди краща, на мою думу, від насильницької заборони.

Справа не в танках, справа у дусі тих дій, що направлені на досягнення поставленої мети. І в мовному питання Рух НББ сам заявив про свою толерантність: Державність української мови не означає витіснення російської з повсякденного життя людей. Адже в будь-якій цивілізованій країні повага й знання державної мови з боку громадян  не заперечує їхнього природного права на вживання в побуті, сім’ї чи в інших життєвих ситуаціях своєї рідної мови чи будь-якої зручної мови.. Оце я вважаю толерантністю, і не треба мені розповідати про бездіяльність та танки.
Записаний
Coffe_in
Гість
« Відповідь #48 : 18 липень 2007, 20:47:53 »

а як стосовно спроб написати у Донецьку статтю українською мовою,і, оскільки уся преса російськомовна,подати її і отримати відкоша, мовляв, "бендеровщіна і западенщіна"? чи то не є утисками?

Утисками на державному рівні є і те, що в  Вінниці купити гарну українську книжку - це проблема. Але ці утиски зробила держава, а не російськомовні громадяни.

Але стосовно твого поста, то тут є питання:
1. Ти розповідаєш про подію, що мала місце бути чи про якусь теоретичну ситуацію? Якщо про реалну, то мені було б цікаво більш детально почути про цю ситуацію...спаравді було б цікаво.
2. Звертатися пробували до державних газет?Думаю, що державні ЗМІ там мають бути україномовними (тому, якщо стаття справді гідна і цінна, то не мало б виникнути в талановитого журналіста проблем по її публікації в державній газеті; Це, звичайно, теоретично, бо в нашій країні може бути що завгодно. Але, якщо у державих ЗМІ утискають українську мову, то можна звератися до суду з посиланням на Конституцію, норми якої є прямої дії)
3. Приватні ЗМІ мають свою політику, втручатися в яку...не знаю, як на мене є поганим. Ну не хоче власник бачити українських статей у своїй газеті - то йому ж гірше, значить він не є прогресивним. А законів то він не порушує.
Записаний
Руслан
Ветеран

м. Хмельницький

427691335
Перегляд профілю Email
« Відповідь #49 : 18 липень 2007, 21:49:06 »

Ми можемо роками розмірковувати, чи не буде утиском чиїхось прав видання в Донецьку регіонального україномовного журналу.
навряд хтось почне протестувати проти видання україномовного журналу в Донецьку.

Ти не зрозумів. Справа не в тому, почне хтось протестувати, чи ні (хоча, думаю Вітренко своє кодло виведе на "марші протесту"). Справа в тому, що ця ідея помре на рівні обговорення. бо через надмірну толерантність та небажання когось образити, потенційні видавці просто самі відмовляться від такої ідеї. Щоб не порушувати права російськомовної більшості читати журнали рідною для них мовою.

І з чого ти взяв, що радикалізм - то обов'язково танки? А толерантність - то розумні вчинки? Радикалізм - це перш за все ламання стереотипів. Саме ламання, а не щось інше.  І пропаганда десь у Донецьку чи Луганську того, що українська мова - то є мова великого народу - то вже є радикалізм чистої води!
Записаний

Щоб щось ЗРОБИТИ - треба щось РОБИТИ!
Coffe_in
Гість
« Відповідь #50 : 18 липень 2007, 22:34:40 »

хоча, думаю Вітренко своє кодло виведе на "марші протесту".
Я думаю, що ні, хоча вона дивний політик, тому все можливо.

Справа в тому, що ця ідея помре на рівні обговорення. бо через надмірну толерантність та небажання когось образити, потенційні видавці просто самі відмовляться від такої ідеї. Щоб не порушувати права російськомовної більшості читати журнали рідною для них мовою.

Я думаю, що скоріш за усе ця ідея помре на рівні обговорення не через толерантність, а через свою невигідність. Бо не модно зараз читати і видавати (тим більш в Донецьку) журнал українською - от з цим і треба боротися.  Журнал просто не будуть купувати  там(така сумна правда сьогодення). І якщо силоміць не змушувати людей Донецька читати того журнала, то не думаю, що це буде трактуватися нормальними "вміняємими" людьми сходу, як порушення якихось своїх прав.
І з чого ти взяв, що радикалізм - то обов'язково танки? А толерантність - то розумні вчинки?
А з чого ти взяв, що це не так. Це ж ти казав, що не будеш проти підриву магазинів  з російськомовними вивісками? Чи я помиляюсь? Це радикалізм, тому я проти нього.

Радикалізм - це перш за все ламання стереотипів. Саме ламання, а не щось інше.  І пропаганда десь у Донецьку чи Луганську того, що українська мова - то є мова великого народу - то вже є радикалізм чистої води![/color]
А я не називаю це радикалізмом, бо що радикального в пропаганді державної мови на території цієї держави? Для мене це нормальна практика.
Розумієш, для мене радикалізм - це насилля, те, що на сході називають насадженням. Це підриви магазинів, це законодавча заборона використання російської мови, це побиття російськомовних, це закидання помідорами російськомовних співаків, тощо...
Я не вважаю такі методами достойними і потрібними для України.

Древні філософи перед диспутом "з*ясовували терміни", щоб не було суперечок не по суті, щоб не називати одні і ті ж речі різними назвами. Що я бачу в термінах радикалізму і толерантності, я написав. І це не привід дискусії, бо то моє світоглядне бачення.
Тому давай надалі дискутувати саме по конкретним методам боротьби за українську мову, а не по термінам. Бо те, що ти називаєш толерантністю - це бездіяльність, те, що толерантністю називаю я - це діяльність, яка нікого нідо чого не змушує, що пропонує вибір, а не змушує.
Тому вважаю надалі диспут по назвам для себе закритим і відповідати далі по термінології, я не буду. Конкретно по методам я відкритий для дискусії, але без назв.
Записаний
Руслан
Ветеран

м. Хмельницький

427691335
Перегляд профілю Email
« Відповідь #51 : 18 липень 2007, 22:51:55 »

А давайте Ви не будете підмяняти значення термінів Вашим власним їх баченням? Це я про "радикалізм чистої води".
 Згадується фраза із творів Льюіса Керрола "Моє слово - що хочу ним, те і називаю"

А з тим, що радикалізм це - ламання стереотипів, Ви погоджуєтесь? Після відповіді на це питання я поясню про "радикалізм чистої води".
« Останнє редагування: 20 жовтень 2007, 00:52:19 від Moderator 1 » Записаний

Руслан
Ветеран

м. Хмельницький

427691335
Перегляд профілю Email
« Відповідь #52 : 18 липень 2007, 22:58:19 »

Чекай, Коффе_іне, тема якраз для того й створювалась, щоб з'ясувати: що  ж таке радикалізм та що ж таке толерантність. Наводжу свою цитату, з витоків цієї теми:

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%BC

" Радикалізм, духова настанова, спосіб думання, а наслідком його також дія, що послідовно і прямолінійно йде до наміченої мети, відкидаючи всякий компроміс. Р. виявляється у різних ділянках: філософії, етиці, релігії, як напрям, який повністю не погоджується з панівними поглядами "

Так от. Громадський Рух "Не будь Байдужим!" виник не просто так. А на знак протесту проти ситуації, яка склалась в Україні у мовній сфері.

http://www.judaica.kiev.ua/Tolerantn/TolerNach.htm

" Етапи "пробудження" толерантності в особистості такі: людина усвідомлює інакшість іншого і намагається його зрозуміти; докладає зусиль, щоб передати це розуміння іншим людям; захищає право на самобутність інших людей; готова до самопожертви заради іншого. "

Ага. Тобто, коли я самопожертвую своїм правом розмовляти, читати, слухати музику, дивитися кіно УКРАЇНСЬКОЮ мовою на користь російської, от тоді в мені прокинеться толерантність? Ні, дякую! Краще я буду радикалом!

Записаний

Coffe_in
Гість
« Відповідь #53 : 18 липень 2007, 23:07:51 »

Чекай, Коффе_іне, тема якраз для того й створювалась, щоб з'ясувати: що  ж таке радикалізм та що ж таке толерантність. Наводжу свою цитату, з витоків цієї теми:
І що? Я вже казав, що по термінам диспут припинив, себе цитувати я занадто скромний, тому відвали. Своє бачення тремінів я виклав, далі розмова лише по методах.
« Останнє редагування: 20 жовтень 2007, 00:54:40 від Moderator 1 » Записаний
Руслан
Ветеран

м. Хмельницький

427691335
Перегляд профілю Email
« Відповідь #54 : 18 липень 2007, 23:31:10 »

І що? Я вже казав, що по термінам диспут припинив, себе цитувати я занадто скромний, тому відвали. Своє бачення тремінів я виклав, далі розмова лише по методах.

В тому то й справа, що ти виклав СВОЄ бачення цих термінів, а я навів посилання на певні джерела.
Записаний

кайова
Новачок
*

Перегляд профілю
« Відповідь #55 : 11 серпень 2007, 13:48:05 »

Слово ТОЛЕРАНТНІСТЬ пішло від прізвища одного французького міністра,прочитайти історію його життя,є такі синоніми до цього слова-продажність,пристосування.Найтолерантніший з наших політиків це Мороз Сміюся
Записаний
Серечкiн
Старожило

Proud2BUkrainian

Перегляд профілю
« Відповідь #56 : 11 серпень 2007, 15:53:14 »

Толерантність "ф топку"!!! Ну як можна бути толерантним до ситуації, що склалася у мовній та культурній сфері в Україні?Не зрозуміло!!!!
Адже величезна кількість шкіл та університетів є російськомовними! Українська книжка, без підтримки держави, розвивається надзвичайно повільно... А взяти хоча б пресу(газети, журнали) більшість то російськомовні... А хтось бачив дійсно Українське(зняте за часи незалежності) кіно?! Ну мабуть бачили Штольню, Нескореного та Залізну сотню(Цей фільм відверто не сподобався Стурбований) І все?! достойно великої 46-ти мільйонної країни... У замішанні Про те що наша історія майже три століття писалася і перепусувалася інозмецями я вже мовчу...
І ось подивимося на ситуацію. Народилася дитина на землях прославлених козаками-запорожцями(наприклад в Січеславі (Днєпрапетровскє)). Соціум довкола переважно російсько та суржикомовний, школа і університет аналогічно. А окрім спілкування та навчання молода людина хоче задовольнити свої духовні потреби: і тут кіно російське або російською, преса і книга також... А ми вже 16 років НЕЗАЛЕЖНІ, а нашій Державі і політикам абсолютно на це начхати!!!То про яку толерантність ви ведете мову?!
Єдина сфера де я визнаю потребу в толерантності так це культурно-освітня робота з людьми, що розмовяють російською, але ви маєте намір донести їм свою думку...
Записаний

Одна, єдина, неподільна від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна - оце національний всеукраїнський ідеал. Нехай кожна українська дитина тямить, що вона народилася на світ на те, щоб здійснити цей ідеал. (Микола Міхновський)
Coffe_in
Гість
« Відповідь #57 : 11 серпень 2007, 16:24:43 »

Толерантність "ф топку"!!!

Єдина сфера де я визнаю потребу в толерантності так це культурно-освітня робота з людьми, що розмовяють російською, але ви маєте намір донести їм свою думку...

То ти визначся "в топку чи ні?...", бо мова то йде саме про донесення до людей ідей українськості. Чи ти бажаеш спочатку бити пику, а потім толерантно проводити культурно - освітню роботу?
Записаний
Серечкiн
Старожило

Proud2BUkrainian

Перегляд профілю
« Відповідь #58 : 11 серпень 2007, 16:49:40 »

Якщо ми говоримо про толерантність як обов"язкову складову культурно-просвітницької діяльності то звичайно я за толерантність! Просто питання поставлене конкретно: Толерантність чи радикалізм?
Я за радикалізм у ставленні до акцій "Я гаварю па-рускі", до осіб типу Жиріка і Затуліна, і до відсутності позиції і діяльності з боку нашої держави...
Але завдання, що собі поставили небайдужі,- складне і тому потрібно поєднувати радикалізм та толерантність..
Тобто якщо людина говорить російською, польською - це нормально, хай говорить...якщо певна особо чи політична сила починає наїзджати на українську, плювати на нашу історію - то таких треба мачіти по сортірам!!!! Підморгую
Записаний

Одна, єдина, неподільна від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна - оце національний всеукраїнський ідеал. Нехай кожна українська дитина тямить, що вона народилася на світ на те, щоб здійснити цей ідеал. (Микола Міхновський)
Серечкiн
Старожило

Proud2BUkrainian

Перегляд профілю
« Відповідь #59 : 08 жовтень 2007, 20:51:25 »

Україна для українців! А все інше нас не хвилює!!! В усіх сферах життя мають "рулити" тільки українці! Українець має пишатися тим що він українець  і відстоювати свої інтереси, і інтереси своєї країни в усіх куточках світу!!! А в Україні - це його ОБОВ"ЯЗОК!!!

Слава Україні!!!!
« Останнє редагування: 20 жовтень 2007, 00:56:03 від Moderator 1 » Записаний

Сторінок: 1 2 3 [4] 5
Друк
« попередня тема наступна тема »
Перейти в: