Перегляд Повідомлень
Сторінок: [1] 2 3 4
1  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: Не можна протиставляти українську іншим мовам : 19 Жовтня 2008, 23:47:12
Цитувати
Як би ми не старалися... У нас іноді вчителі питають якою мовою з нами краще спілкуватись. Більшість обирає російську
А ти скажи: "Jestem poliakem, chcę po polsku" Цікаво яка відповідь буде  Веселий
2  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: А в чому власне проблема?.. : 19 Жовтня 2008, 23:44:08
-Ну да, наверно... Там у них сначала січень, потом лютий...
-Это я знаю. А почему январских?
Ха-ха! О це так!  Я навіть й сам не здогадався що "январскіх", все ж таки від Запорізька Січ назва. Бабуні й дідулі давайте ще ;-)
Чому почепили? А ти не знала? Комісія з питань перейменування внесла на розклад КиївРади питання з приводу надання вулиці Артема назву вул. Січових Стрільців, але та сама Рада ще не затвердила перейменування.
3  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: Рівень україномовності великих міст України. : 05 Вересня 2008, 12:15:44
Логічно, чим меньше місто - тим воно більш україномовне. Так як, меньш індустріалізоване, більш консервативне та релігіозніше. До того ж, у невеличких містах та селах майже відсутні так звані "гламурники" , котрі будуют свій імідж з обкладинок журналів, пропагуючих російську мову з притаманною московською вимомою (суджу про представниках цієї субкультури).
Тернопіль теж задніх не пасе. Там майже така ж мовна ситуація як і у Франківську.
4  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: Рівень україномовності великих міст України. : 04 Вересня 2008, 21:12:01
Добрий день всім. Я з Бреста, що в Білорусі. В літку мені пощастило побувати у Львові - місто звичайно чудове, але щодо мови я був неприємно вражений. Дуууже поширена російська, навіт були випадки, коли я звертався до людини укр, а у відповідь чув російську.
Вітаю! У Львові багато росіян (мінімум 15%) + туристи з Києва і інших російськомовних міст. Там росіяни не цураються своєї мови, що має стати прикладом для малоросів у містах Сходу.
5  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: Рівень україномовності великих міст України. : 02 Вересня 2008, 22:04:30
Власні спостереження:
Дніпропетровськ - 3-4%
Тернопіль - 95%
Хмельницький - 60%
Кам*янець-Подільський - 90%
Цікаво, що усі сільські райони і невелички райцентри Хмельниччини - майже на 100% україномовні. З приводу динаміки в цьому регіону - важко сказти. Можу лише сказати, що найбільш зросійщенне покоління - від 20 до 30 років (візуально). У Хмельницькому споглядав таку ситуацію: розмовляла дівчина років з 15 з хлопцем 23-24 річним хлопцем, я не розчув, якою мовою спочатку спілкувалася дівчина, але хлопець спілкувався російською. Потім все ж таки почув, що дівчина - україномовна, а коли вже аони розтавалися, то хлопець вже послуговувся українською.
6  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: Рівень україномовності великих міст України. : 20 Липня 2008, 23:11:42
Їзжу у відрядження до інших регіонів, в т. ч. до східних, також спілкуюся рідною мовою. Хочу Вам повідомити, що проблем не було ніде (окрім Севастополя: продавець відмовилася мене обслуговувати, бо, вважає, що не розуміє мене, перейшов на англійську - така ж ситуація Підморгую, напевне, в школі погано навчалася Підморгую). Дуже сподобалося в Луганьску, коли чули мою українську мову, такі привітні ставали, що мені аж ніяково ставало Усміхнений.
Мда... Ото такі привітні севастопольці до туристів. Потім хай не кажуть, чому до них не їздть на відпочинок (я маю не тільки цей факт, але й загалом відношення до відпочиваючих). Я б просто вийшов та купив в іншому магазині. Як то кажуть - голосування гривнею. А на Сході, Донбас зокрема, здебільшого байдуже ставлення, дехто перепутє (через цікавіть) звідки Ви, але агресії немає. Був 1 випадок у тролейбусі, ми з другом з Тернополя їхали і розмовляли укр-кою, один на підпитку підійшов та спитав: "Чи подобаються нам, хлопцям з зах. України донецькі хлопці?" Ми відповіли що нам дівчата більше до смаку  Веселий Потім інший (також на підпитку) почав питатися чому ми спілкуємося укр-кою, бо це ж Донбас, на що ми йому відповіли: "А де нам розмовляти, в Москві чи у Варшаві?". Та розмова тривала ще декілька хвилин. Врешті-решт наш опонент ледве вийшов з машини, бо вже не тримався на ногах.
7  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: Рівень україномовності великих міст України. : 20 Липня 2008, 22:58:51
За моїми спостереженнями для значної кількості людей, які хотіли б розмовляти українською мовою існує така проблема, як процес переходу з російської на українську. Найчастіше чую фразу: "Не хочу розмовляти суржиком - паплюжити мову".
Я зазвичай кажу: "Ви на велосипеді з першого разу навчилися їздити?" Мабуть, декілька разів падали,  так і з вивченням мовою, головне - мати бажання. В цьому Вам допоможуть: музика, фільми з укр. дубляжем, книжки, 1-2 людини з котрими ви спілкуєтесь виключно українською.
8  Не будь байдужим! / Балачка / Re: Україну на Євробаченні 2008 представлятиме Ані Лорак : 30 Травня 2008, 19:43:33
Чому Україна завжди ставить Росії 12, у той же час, що Росія здебільшого 8 чи 10?
Велика подяка білорусам, полякам та грузинам, котрі дали по 10. Окремий рядок - заробітчанам з Португалії.
Ось ми бачимо з ким насправді треба товаришувати. Підморгую
9  Не будь байдужим! / Балачка / Re: Є ідея! : 30 Травня 2008, 19:38:25
Читаєш рядки і спадає на думку, що надумана проблема випивона є ширмою для того, щоб відмазатися від поїздки,  а насправді проблема у людях, котрі хочуть щось змінити,  а їм лінки. Я от наприклад, сам подорожую Україною з 16 років.

Я насамперед метою всеукраїнської зустрічі бачу:
1) Поспілкуватися з цікавими людьми з різних куточків країни, зустріти нових друзів.
2) Морально відпочити від "задушливого міста" - мегаполіса та розслабитися духовно.
3) Подивитися цікавинки Умані (а вони там є).

10  Не будь байдужим! / Балачка / Re: Є ідея! : 27 Травня 2008, 23:58:29
Цікавий факт, до 28-го червня (включно) на поїздах формування "Укразалізниці" студенти ВИшів України мають 50% знижку у плацкарті і 25% у купе. Є про що замислитися.
11  Не будь байдужим! / Балачка / Re: Є ідея! : 26 Травня 2008, 15:26:50
28-го буду 50 на 50. За тиждень до 28-го точно скажу.
12  Не будь байдужим! / Балачка / Re: Є ідея! : 22 Травня 2008, 19:50:28
Руслане - 28-го червня для мене найкраще.
13  Не будь байдужим! / Акція "Зроби подарунок Україні! Переходь на українську!" / Re: Суми. 21 червня 2007 р. : 19 Травня 2008, 22:32:50
Ось був у Сумах і натрапив випадково на напис:
14  Не будь байдужим! / Чи ефективні наші дії? / Re: Рівень україномовності великих міст України. : 17 Травня 2008, 14:55:30
Привіт усім!
Щойно повернувся з Сум. Що можна сказати? Відсотків 30 (здебільшого суржик) українскьої. Помітно, що укрїнською (більш-меньш) спілкуються бабусі і дідусі, середнє покоління - суржиком, а молоде - російською. А що буде за 20 років?
15  Не будь байдужим! / Балачка / Re: Український сленг : 14 Травня 2008, 22:49:29
Наложіл в штани (рос) - напудав у штані
може "напудив"?
Можливо. Я виходив з закінчення дієслів у минулому часі "зачарував", "поклав". Розсудіть нас!
Сторінок: [1] 2 3 4