|
Назва: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Руслан від 15 Листопада 2007, 19:19:19 Друзі, пропоную трохи поспілкуватись на історичну тематику.
Іван Мазепа - постать в українській історії справді непересічна і неоднозначна. Одні його вважають зрадником, інші - героєм... Ця людина увійшла в історію як визначний гетьман та меценат. А ще йому Дж. Г. Байрон присвятив один зі своїх творів... Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 15 Січня 2008, 13:31:17 Так тема дійсно дуже цікава і як на мою думку варта на обговорення форумлянами. ???
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: dimaz від 15 Січня 2008, 13:43:39 Доречі шведи не дуже добрими словами згадують Карла ХІІ.
Іван Мазепа - гідний того, аби його іменем переіменували колишню вулиці Січневого повстання у м. Києві. Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 17 Січня 2008, 14:28:21 Цілком підтримую ідею щодо перейменування вулиці.
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: dimaz від 17 Січня 2008, 14:35:17 Вулицю вже переіменували, але таблички ще досі висять старі.
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 17 Січня 2008, 15:07:37 Нелегко Мазепі, в ті часи, було втілювати свої задуми щодо розвитку самодостатньої України. І після цього всього щей стати завдяки деяким "писакам" зрадником, але як кажуть: про правду рано чи пізно дізнаються. Зараз багато можна прочитати про життя та діяння українського гетьмана з таких книжок як: "Загибель Батурина" та "Оточення гетьмана Мазепи: соратники та прибічники" Сергія Павленка, "Усі гетьмани України: легенди, міфи, біографії" О.П. Реєнта та І.А. Коляденка, а також Журавльова "Мазепа: людина, політика, легенда". Книжки які дають відповіді на багато запитання щодо постатті Мазепи. ;)
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Skif від 25 Січня 2008, 21:46:15 Тема дійсно дуже цікава.Особливо для людей старшого віку, яким ще в школі розказували що Мазепа зрадник.
Але той факт що вчинив він так виключно в інтересах України замовчували. Розповідайте хлопці по більше цікавих фактів про не заслужено забутих героїв України. Адже не всі мають змогу і час перечитати нові сторінки історії нашой Батьківщини.Дякую за вашу працю. Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Руслан від 07 Березня 2008, 21:56:53 Цікава стаття про Мазепу та заангажованість і заполітизованість УПЦ Московського патріархату:
http://www.pravda.com.ua/news/2008/3/7/72773.htm Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 31 Березня 2008, 16:06:46 Шановні небайдужі, восени 2008 року та впродовж 2009 року наш рух планує провести низку заходів присвячених визначним подіям, які мали місце в історії Укрїни та безпосередньо пов'язані з українським гетьманом І. Мазепою. Які заходи ви моли б запропонувати, щоб вшанувати видатну постать гетьмана України? Які цікаві факти вам відомі з його життя та діяльності?
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Серечкiн від 31 Березня 2008, 16:31:36 Шановні небайдужів, восени 2008 року та впродовж 2009 року наш рух планує провести низку заходів сприсвячених визначним подіям, які мали місце в історії Укрїни та безпосередньо пов'язані з українським гетьманом І.Мазепою. Які заходи ви моли б запропонувати, щоб вшанувати видатну постать гетьмана України? Які цікаві факти вам відомі з його життя та діяльності? ой..класно, що в НББ звернули увагу на Мазепу!!! ще б і на Симона Петлюру...;) в приницпі, я корінний полтавчанин, вважаю що в Полтаві, Києві та інших регіонах потрібно провести масову роз"яснювальну компанію щодо постатей Мазепи і Петлюри! А то звичайні полтавці, як і більшість простих українців, мислять про цих великих людей міфами нав"язаними Москвою...тому і пам"ятники їм неможливо поставити, бо за соцопитуваннями більшість насселення проти цього..:( от я ніяк не можу намутити в інеті портрет Петлюри нормальної якості...а так би зробив хвутболку з його зображенням та написом "Петлюра герой"! 8) п.с. Якщо в 2009 (тоді буде відзначатись 300 річчя Полтавської битви) НББ поїде в Полтаву, щоб віддати шану загиблим козакам..з мене екскурсія містом! ;) ;) ;) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 20 Травня 2008, 11:34:55 Доречі, хто хоче більше дізнатися про гетьмана І. Мазепу раджу зайти ось на цей сайт:
http://www.mazepa.name/biograph/mazepa.htmlа . ;) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Руслан від 24 Травня 2008, 23:43:12 Шановні небайдужі, восени 2008 року та впродовж 2009 року наш рух планує провести низку заходів присвячених визначним подіям, які мали місце в історії Укрїни та безпосередньо пов'язані з українським гетьманом І. Мазепою. Які заходи ви моли б запропонувати, щоб вшанувати видатну постать гетьмана України? Ну... Я тут подумав... Наприклад, для початку, організуйте зйомку документального фільму про Мазепу серій десь так з п'яти... Далі, організуйте написання, видання та розкрутку (в тому числі друк уривків в самих тиражних "таблоїдах") ЦІКАВОЇ книжки про життя та діяльність Мазепи. Не знаю як хто, але я не зустрічав внятної, повноцінної, збалансованої біографічної книги про Мазепу. Книги, яка б примушувала читачів задуматись та зробити "правильні" висновки щодо постаті Мазепи. Думаю, вона була б цікавою та пізнавальною для всіх адекватних людей. P.S. Дякую Андрію Окарі за статтю, яка наштовхнула мене на ці ідеї... ;) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 29 Травня 2008, 11:04:04 Привіт! Хочу повідомити усім, що НББ розпочинає два великих проекти:
1. Конкурс творів про видатного гетьмана України Івана Мазепу ( з 15 серпня по 30 вересня 2008 року) 2. Акція в палаці спорту 4 жовтня (субота) 2008 року присвячена Івану Мазепі. Дуже сподіваємося на підтримку наших волонтерів та небайдужих. :D :D Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: mak7ka від 29 Травня 2008, 11:07:00 в чому буде заключатись наша(небайдужих) підтримка? Що буде в моїх силах _ тим допоможу.
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Руслан від 29 Травня 2008, 13:04:22 Привіт! Хочу повідомити усім, що НББ розпочинає два великих проекти: 1. Конкурс творів про видатного гетьмана України Івана Мазепу ( з 15 серпня по 30 вересня 2008 року) А можна невеличке уточнення: яких саме творів? Тобто, це мають бути картини, малюнки, літературні твори чи щось інше? Чи все підряд?... 2. Акція в палаці спорту 4 жовтня (субота) 2008 року присвячена Івану Мазепі. Дуже сподіваємося на підтримку наших волонтерів та небайдужих. :D :D В чому полягатиме сама акція і яка допомога потрібна від небайдужих волонтерів? :) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 30 Травня 2008, 13:27:57 Зараз триває саме підготовка до проведення цих акцій, тому більш детальну інформацію ми Вам обовязково надамо через декілька днів. Але попередньо: дуже були б раді бачити всіх наших небайдужих 4 жовтня в палаці спорту на самій події. Планується дуже гарний концерт та змагання(кого розповім згодом). А конкурс на твори про І. Мазепу написані, а не намальовані. Про особливості та Вашу роль в цій акції. :D
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 19 Червня 2008, 14:11:28 Привіт! Коротенько про конкурс на написання творів про І. Мазепу. Розпочнеться -15 серпня 2008 року; завершиться - 31 жовтня 2008 року. Проходитеме у ЗОШ, ліцеях, гімназіях орієнтовно в 40-ка містах України.
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Руслан від 03 Липня 2008, 20:28:05 Якщо поритися в інтернеті, то можна знайти цікаві речі...
От наприклад, Іван Мазепа "очима" української та російської Вікіпедій: http://uk.wikipedia.org/wiki/Мазепа_Іван_Степанович http://ru.wikipedia.org/wiki/Мазепа,_Иван_Степанович При чому, відрізняється все: від подання союзу зі Швецією, до портрета самого Мазепи та його родинного герба... :-\ Але, нейтральність статті в російській версії поставлено під сумнів та зазначено, що стаття потребує перероблення. Отже, твердження "зради" Мазепи ставиться під сумнів самими росіянами, як необ'єктивне. ;) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: webwin від 07 Липня 2008, 23:17:56 http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BF%D0%B0
також цікава статя про Мазепу А взагалі обстивини нас змушують робити ті чи інші вчинки. І люди стають або героями або зрадниками. НМД Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Lesia від 08 Липня 2008, 22:41:07 Якщо поритися в інтернеті, то можна знайти цікаві речі... От наприклад, Іван Мазепа "очима" української та російської Вікіпедій: http://uk.wikipedia.org/wiki/Мазепа_Іван_Степанович http://ru.wikipedia.org/wiki/Мазепа,_Иван_Степанович При чому, відрізняється все: від подання союзу зі Швецією, до портрета самого Мазепи та його родинного герба... :-\ Але, нейтральність статті в російській версії поставлено під сумнів та зазначено, що стаття потребує перероблення. Отже, твердження "зради" Мазепи ставиться під сумнів самими росіянами, як необ'єктивне. ;) так.. порівнювати ці дві статті дуже цікаво. Жах, як по-різному можна сказати про одне й те саме :D Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Moderator від 14 Липня 2008, 16:21:31 Привіт тривають семінари для координаторів конкурсу в м. Києві з 11 липня по 18 липня 2008 року. Всім волонтрам та небайдужим прохання долучатися до проведення конкурсу.
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Lawyer від 20 Липня 2008, 17:06:19 Не знаю як хто, але я не зустрічав внятної, повноцінної, збалансованої біографічної книги про Мазепу. Книги, яка б примушувала читачів задуматись та зробити "правильні" висновки щодо постаті Мазепи. Думаю, вона була б цікавою та пізнавальною для всіх адекватних людей. Рекомендую тобі почитати книгу Ольги Ковалевської "Іван Мазепа у запитаннях та відповідях" (видавництво "Темпора", 2008 рік). У цій книзі подано короткі, але вичерпні відповіді на основні питання, що стосуються постаті гетьмана України 1687–1709 рр. Івана Мазепи, цікаві історичні факти, пам’ятки історії та культури, пов’язані з ним, про твори художньої літератури, живопису й музики, у яких відтворено його образ. Для кращого розуміння та сприйняття матеріалу пропонується хронологія дат життя й діяльності І. Мазепи, додаються списки основної та додаткової літератури, які дозволять більш докладно ознайомитися з цією видатною особистістю в українській історії. Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Руслан від 21 Липня 2008, 09:27:38 Не знаю як хто, але я не зустрічав внятної, повноцінної, збалансованої біографічної книги про Мазепу. Книги, яка б примушувала читачів задуматись та зробити "правильні" висновки щодо постаті Мазепи. Думаю, вона була б цікавою та пізнавальною для всіх адекватних людей. Рекомендую тобі почитати книгу Ольги Ковалевської "Іван Мазепа у запитаннях та відповідях" (видавництво "Темпора", 2008 рік). Дякую. Ще б хтось підказав, де можна придбати цю книгу в околицях Хмельницького... Поо те, що вона має бути в книгарні "Є" в Києві, я інтуїтивно здогадуюсь... ;) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Lawyer від 23 Липня 2008, 16:03:48 Те, що така книга є, я дізнався два місяці назад, ще до проведення цієї акції, після того, як побачив рекламу книги у журналі "Новинар"!!! :P :P :P Дякую організаторам акції за те, що прислухалися до моєї рекомендації і використали цю інформацію у своїй статті "Мазепіана...". ;)
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Lawyer від 23 Липня 2008, 16:59:09 Руслане!!! Якщо ти дійсно хочеш купити цю книгу, то чому б тобі не зайти на сайт www.book-ye.com , і заказати цю книгу в інтернет-магазині. Тобі доставлять її Укрпоштою (але вартість цієї книги буде не 11 грн. 20 коп., а 16 грн.19 коп.).
Для цього потрібно перейти сюди - http://www.book-ye.com/product_3892.html Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Руслан від 23 Липня 2008, 18:56:23 2 Lawyer.
Дякую за пораду. Але скоро я планую згасати до Києва, тому, певно, там вже й придбаю. ;) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Lawyer від 23 Липня 2008, 22:05:24 Також в цій книгарні є інші книги про цю постать:
Журавльов Д. В.-"Мазепа"(вид."ФОЛІО",2007р); Сергій Павленко-"Іван Мазепа як будівничий української культури"(вид."Києво-Могилянська академія",2005р)та інші гадаю не менш цікаві. http://www.book-ye.com/index.php?search_string_0=%CC%E0%E7%E5%EF%E0&searchstring=%B2%E2%E0%ED+%CC%E0%E7%E5%EF%E0&x=32&y=2 Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Іван від 20 Вересня 2008, 11:19:40 Мазепа-герой України. Він все своє життя віддав для доброботу нашої батьківщини. Що б росіяни не говорили ,Мазепа для нас залишається національним героєм. Слава україні-героям слава!
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Іван від 20 Вересня 2008, 11:25:31 Полтавська битва не була справедливою. Росіяни мали удвічі більше піхоти, а в артилерії домінували. Петро 1 здійснив терор по всій Україні через Мазепу і "українці"не пішли за гетьмана. Якби були рівні сили тоді б москалі втікали б в Москву, як під Конотопом.
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Іван від 20 Вересня 2008, 11:29:51 Я схвалюю культурну політику Віктора Ющенка. Він навіть дещо нагадує Мазепу.
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: sveta@ skola.ua від 20 Вересня 2008, 19:54:15 Мазепа був героєм тому,що він поширював освіту на Україні і допомагав різним закладам. :)
Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Бєня від 22 Вересня 2008, 10:11:07 Я схвалюю культурну політику Віктора Ющенка. Він навіть дещо нагадує Мазепу. Хоч би тільки фініш для України не виявився аналогічним... :-\ 8) Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Бєня від 22 Вересня 2008, 10:16:06 Полтавська битва не була справедливою. Росіяни мали удвічі більше піхоти, а в артилерії домінували. Петро 1 здійснив терор по всій Україні через Мазепу і "українці"не пішли за гетьмана. Якби були рівні сили тоді б москалі втікали б в Москву, як під Конотопом. От тільки "история не терпит сослагательных наклонений"...Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: Lawyer від 01 Січня 2009, 20:12:58 Ad fontes або ще раз про анафему гетьманові Мазепі
http://www.risu.org.ua/ukr/study/religstudy/article;20913/ Назва: Re: Іван Мазепа - непересічна постать в українській історії. Відправлено: webwin від 03 Січня 2009, 11:31:11 Я схвалюю культурну політику Віктора Ющенка. Він навіть дещо нагадує Мазепу. А мені з самого початку Дорошенка. Ніби і хоче щось зробити добре для України, але всі бачимо, що з того виходить.
Не будь байдужим! | Powered by SMF 1.1.7.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Joomla Bridge by JoomlaHacks.com |