|
Назва: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 25 Серпня 2007, 19:30:25 Пропоную тут написати власні спостереження про рівень використання української мови у великих містах України.
Мої спостереження (у відсотках до загальної кількості населення міста): Тернопіль - 99% Івано-Франківськ - 99% Львів - 88% Ужгород - 70% Вінниця - 45% Київ - 20% (+/- суржик). Кривий Ріг - 7% Одеса - 3% (+/- суржик) Дніпропетровськ - 1% Харків - 1% Донецьк - 0.2% Луганськ - не чув :-( В інших містах не був, тому немає даних. Перепрошую, якщо написав не у ту гілку. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 25 Серпня 2007, 21:14:35 У Кіровограді десь 75 відсотків - російськомовні, 15-20 суржик та мабуть відсотків 5 (разом із НББ, ПЛАСТом та іншими ідеологічно підкованими) спілкуються українською.
Сумно, чи не так? Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Pasha_ua від 26 Серпня 2007, 00:34:33 Якщо брати Вінницю як місто (а не як область) то напевно відсоток Україномовних менший. В нашому місті (Вінниці) є ще люди які дивляться з під лоба коли чують Українську. Але є ще і такі як я і набагато кращі(за мене). Я докладу всіх зусиль щоб цей відсоток зріс.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Даринка від 27 Серпня 2007, 23:12:55 А що казати про Крим?!
Жах, чи не так? Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Pasha_ua від 27 Серпня 2007, 23:35:03 Принаймні ти на Українській пишеш (і я так зрозумів що не одна ти).
Отже не все втрачено. Принаймні в вас пам’ятник катькі не поставили як в Одесі. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 28 Серпня 2007, 00:46:13 Якщо брати Вінницю як місто (а не як область) то напевно відсоток Україномовних менший. В нашому місті (Вінниці) є ще люди які дивляться з під лоба коли чують Українську. Але є ще і такі як я і набагато кращі(за мене). Я докладу всіх зусиль щоб цей відсоток зріс. Звичайно, маються на увазі саме міста, бо у селах Вінничинни той відсоток майже під сотню. Як я рахував по Вінниці: був там з 6 ранку до 23 вечора і вдень фіксував (на телефон) кількість людей від котрих почув яку-небудь мову. Характерно було, що у супермаркеті на Барському шосе цей відсоток був майже 60, у вінницькому ЦУМі ніхто взагалі не спілкувався українською, а от на вул. Козицького і в однойменному сквері ввечері 90% (!) молоді спілкувалися російською, що було для мене дуже прикро. Саме у Вінниці був помітний мною суттєвий колорит у домінування тієї чи іншої мови серед людей різного віку. Подібного я не помічав ані у Львові, ані в Ужгороді, ані у Тернополі. Що ж, Вінниця втрачає позиціє. Взагалі хотілося б найбільше почути інфи з двомовних міст: Полтави, Чернігова, Житомира тощо. Дякую!Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Pasha_ua від 28 Серпня 2007, 01:03:32 А що тебе змусило їздити і вираховувати? В Вінниці молодь майже вся говорить по російські. Деякі люди перевчаються що б бути «крутішими» але зараз і українська мова популярна. Але мені таких людей шкода що підстроюються під компанію (тобто: починають говорити російською, починають палити і тд.) – це дурні люди наче вівці яким потрібен пастух.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 29 Серпня 2007, 11:48:23 А що тебе змусило їздити і вираховувати? Я їхав до Польщі, і ось вирішив заїхати у Вінницю. Хто знає, чи більше української у сусідному Хмельницькому? Яка ситуація у Черкасах, інших містах Центральної України?Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Руслан від 29 Серпня 2007, 17:15:05 В Хмельницькому досліджень не проводив, але з суто візуальних спостережень можу сказати, що десь приблизно 50/50.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 29 Серпня 2007, 19:51:05 В Хмельницькому досліджень не проводив, але з суто візуальних спостережень можу сказати, що десь приблизно 50/50. Прикро. Раніше я вважав що тут принаймні відсотків 60-65 україномовних. Хоча треба дивитися на історію, Тернопіль до 1939року не був у складі Росії (я не враховую ті 12 років у 19 сторіччі), і тут відповідно українську можна набагато частіше почути. Ось тому й не дивуйтеся, що така велика різниця. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 29 Серпня 2007, 21:57:19 Ще питання: як у Хмельницькому чи Вінниці ставляться до української мови російськомовні? Скоріш за всього, що позитивно, адже вони теж українці. І ще, чи у Проскурові також молодь більш "зросійщенна", аніж люди середнього та старого покоління?
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: romuald від 14 Вересня 2007, 17:41:05 Дар’я
Клас! Я думав в Криму ніхто не говорить українською, особливо з молоді :) В Луцьку - десь 80%. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: ОЛЯ від 14 Вересня 2007, 18:27:06 точно не знаю, але за моїми спостереженнями:
Черкаси - 45 відсотків, а може і всі 50( +/- сташенний суржик) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Valeriy від 15 Вересня 2007, 09:33:04 Про Донецьк правда. Дуже важко зустріти україномовного. Але я ніколи не втрачав надії на україномовність зросійщеної донеччини. Зараз мої батьки розмовляють зі мною українською. І як я чую вони знають її набагато краще за мене. Тому я запитав їх чому вони не спілкуються на вулиці нашою мовою. Відповідь така ж як і завжди.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Даринка від 16 Вересня 2007, 21:30:45 Дар’я Молодь говорить , але мало...Клас! Я думав в Криму ніхто не говорить українською, особливо з молоді :) От в моєму місті(Армянськ - багато хто і н е знає)говорять трохи, й взагалом учні україномовних класів, які в нас в одному екземплярі(з 1 по 11-12), і в одній єдиній школі(я в ній навчаюся) ;).... це щодо молоді... А якщо взагалі брати, то приблизно 5-10% в сім’ях говорять українською, але може я і помиляюсь, якщо більше то це краще... Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Серечкiн від 24 Вересня 2007, 17:36:50 Полтава:
30% - українська 30% - чіста па русскі 40% - абалдєнний суржик Хоча 30% відсотків у російської та української мов, чиста формальність...адже Суржик - це старшна штука!! :-\ Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dimaz від 25 Вересня 2007, 12:24:15 Привіт! Цікава тема. Особливо щодо суржика! Власне моя рідна мова - це білоцерківський суржик. Тому я не маю до суржика такого однозначно негативного ставлення. Це явище, часом суржик дає ті можливості, яких не можеш отримати від чистої мови (згадайте Подеревянського).
Щодо розподілу україномовних по містам України. Великий респект Франківську, люблю відвідувати це місто, серце тішиться. 88% для Львова - це дуже багато. Там дай боже щоб 65% української розмовляло. Взагалі мені на львівян не везе, коли буваю у Львові постійно намагаюся щось запитати українською, а мені відповідають, як на зло, російською. Часом на вулицях чути польську. А щодо Ужгорода то там навіть написи на магазинах у 30% випадків російською, а україномовних людей можливо 50%, інші говорять або російською, або угорською. Натомість у Києві десь 40% людей україномовні, тут люди більш виховані і будуть частіше переходити на ту мову, якої Ви до них звертаєтеся. Навіть можна спробувати англійську, матимете непогані шанси почути англійську у відповідь, особливо у районі Контрактової площі. Хоча, звичайно, проблеми з українською існують :( Як на мене, головне щоб людина хороша була Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Censor від 26 Вересня 2007, 00:16:15 Пропоную тут написати власні спостереження про рівень використання української мови у великих містах України. Мої спостереження (у відсотках до загальної кількості населення міста): Київ - 20% (+/- суржик). ОГО? Ну якщо у Києві двадцятничок, то у Сумах 20,1% Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dartsja від 07 Жовтня 2007, 16:22:31 от бачите!! Харків -1%!!. тільки що з вашої головної сторінки : "Небайдужі також побували у Чернігові, Житомирі, Хмельницькому, Вінниці, Кіровограді, Черкасах та Сумах. "...Дуже сумно, що я не побачила тут Харкова. Звісно, легше поширювати українську мову у Львові та Вінниці, але ж Харкків потребує того набагато більше!!! Ми зі свого боку, робимо все можливе - без попередження граємо в дебати у прямому ефірі українською, за що потім фактично стаємо "персонами-нон-грата", відповідаємо змоскалілим викладачам ураїнською(які, доречі, теж повинні читати лекції державною мовою), що потім відгукається на сесії, але головне, що ми ГОТОВІ робити то і далі!!але ж цього недостатньо! Невже всі вважають Харків настільки безнадійним?? Вибачаюсь за нотку наїзду, але ну просто дуже прикро за рідне місто! Давайте проводити акції у Харкові, давайте руйнувати стереотип "Харьков - русский городъ" не переймаючись тим, що вони(акції) не знайдуть належної підтримки.. Знайдуть!!!!!!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 07 Жовтня 2007, 16:29:35 Раніше на головній форуму можна було побачити таку фразу "Поступальний рух кращий, ніж броунівський" Я думаю це є одне з гасел акції. НББ поступово робить кроки на схід (от скоро до Запоріжжя приїдемо), тож до Харкова, думаю, справа все ж колись також дійде. Не переймайся!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dartsja від 07 Жовтня 2007, 22:28:37 "все ж колись також дійде" :-[ Сумно. а щож нам робити, поки "доходить"?
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: romuald від 07 Жовтня 2007, 22:41:45 Самоорганізовуватися....
Радію, що появився анонс про Запоріжжя на сайті, це вже позитив, а то раніше були суцільні "шифри", можливо, і Харків десь є в планах організаторів, але не виключено, що на сайті про це може бути повідомлено десь за кілька днів до події. А вам раджу не зламатися, бо цінність кожного з вас, мешканців Східних областей, як на мене значно більше, ніж нас, з Західних. В Луцьку просто говорити українською і організовувати проукраїнські заходи, це природньо. А вам треба розбивати стіну, тому тримайтеся! Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dartsja від 07 Жовтня 2007, 23:11:43 Дяяка, ми-то тримаємось, але ж стіну власноруч не зламаємо. самі не зламаємо. і взагалі прикро, що про Харків говорять, як про щось безперспективне. Харків"янам просто потрібно показати альтернативу, і вони за неї схопляться! Згадати хоча б Печенізьке поле, або Цех...ви б бачили скільки охочих щось змінити там з"являється! іх просто потрібно об"єднувати такими заходами.. а їх, заходів, на жаль дуже мало:( тож сподіваємось, що "після Запоріжжя" і до Харкова черга дійде. бо ми того потребуємо чи не найбільше..
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Moderator 1 від 07 Жовтня 2007, 23:53:04 Шановна dartsja.
Ми тебе чудово розуміємо. Але ж зрозумій і ти нас. Рух "Не будь байдужим!" не всесильний і не може організувати та провести одночасно акції по всій Україні. Адже, для того щоб провести акцію на кшталт такої як в Хмельницькому, Черкасах, Сумах чи Кіровограді, потрібно немало часу та зусиль. Наразі готується акція в Запоріжжі. В перспективі планується проведення таких акцій і в решті обласних центрів східної та південної України. Але ж не все одразу. Всьому свій час... До речі, місцепровдення кожної наступної акції визначається готовністю місцевих небайдужих людей (їх ще волонтерами кличуть) всесторонньо сприяти організації та проведенню акції... От ти, наприклад, готова взяти на себе виконання організаторських функцій на місці (домовитися за оренду залу, де буде проводитись акція, бронювання номерів у готелі для музикантів, залучення волонтерів та організація їх роботи тощо), у разі проведення такої акції в Харкові? Скинь мені в приват свої контакти, і я обіцяю що з тобою зв'яжуться з цього приводу люди, які відповідають за організацію таких акцій. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 08 Жовтня 2007, 18:41:45 Дійсно! Покажіть, що у Харкові є небайдужі люди! Тоді ви дасте організаторам руху знак, що Харків готовий до проведення акції.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: webwin від 08 Жовтня 2007, 19:05:03 Шеф був в Маріуполі більше 2 тижнів, ніразу там не почув української мови!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 08 Жовтня 2007, 19:47:02 Сумно, але факт... русифіковані міста... або їх зносити, або перевчати жителів (і не знаю, що ефективніше)
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: webwin від 10 Жовтня 2007, 18:42:09 Сумно, але факт... русифіковані міста... або їх зносити, або перевчати жителів (і не знаю, що ефективніше) не забувай, що в цих містах живуть люди, а не роботиНазва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Донеччанин від 03 Листопада 2007, 19:33:31 Отже маємо:
Західний регіон: Тернопіль - 95% Івано-Франківськ - 95% Львів - 87% (за дані по Львову відповідаю, бо був там з 6 разів, і загальний час перебування у місті дуже великий) Луцьк - 80% Ужгород - 70% Хмельницький - 50% Центральний регіон Вінниця - 40% Черкаси - 45% Полтава - 30-50% (Сам був і чув, суржик цікавий :) ) Кіровоград - 5-15% Дніпропетровськ - 1% Північний регіон Київ - 20% Південий регіон Одеса - 3% (суржик) Східний регіон Харків - 1% (суржик) Донецьк - не більше 0.5% (навіть суржик - це рідкість) Луганстк - менше аніж у Донецьку (хоч був там тільки 2 рази). Похибка складає +/- 5-10%. Тобто дуже велика. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 03 Листопада 2007, 20:55:58 це типу такий собі підсумок? Загалом все я сно і ситуація вражає своєю жахливістю...
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Katrya від 03 Листопада 2007, 21:35:34 Ой! А що ж робиться у нас в Запоріжжі? :'(Суржиком в основному говорять старі бабусі та дідусі (і то не всі) і студенти, які приїхали з області. Всі останні понтуються російською, але це в них не дуже добре виходить, адже "ШОкають" та "ГАкають". В місті україномовні люди - дефіцит. Але дуже добре, що вони є. Звісно, у нас є таке страшне явище, коли люди вдома між собою спілкуються українською, але виходять на вулицю і, боячись якогось осуду, починають говорити російською. :(Але загалом - СУРЖИК ПРОЦВІТАЄ!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dimaz від 05 Листопада 2007, 12:20:05 Отже маємо: Ужгород - 70% Хмельницький - 50% Центральний регіон Вінниця - 40% Черкаси - 45% Полтава - 30-50% (Сам був і чув, суржик цікавий :) ) Кіровоград - 5-15% Дніпропетровськ - 1% Північний регіон Київ - 20% Південий регіон Одеса - 3% (суржик) Не згодний по Ужгороду, Одесі, а особливо Києву. В Ужгороді багато не української мови, російська та угорська разом займають не менше 40-45 %. Одеса це поліетнічне місто, можна почути також і українську. я би дав 7-10 %. В Києві нас більше ніж 20 %, завітайте на Країну Мрій, що відбувається улітку на Співочому полі. Будете приємно здивовані. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Серечкiн від 05 Листопада 2007, 18:45:34 Цитувати В Києві нас більше ніж 20 %, завітайте на Країну Мрій, що відбувається улітку на Співочому полі. Будете приємно здивовані. Країна Мрій - це одне! Інша справа так як розмовляє більшість, особливо корінних киян...нажаль російською...Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 05 Листопада 2007, 19:50:42 Дійсно, бо на фест збираються саме для того, щоби спілкуватися в українською... а так - російськомовні...
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Донеччанин від 12 Листопада 2007, 18:02:22 Хтось ще має якісь думки з цього приводу? Ще не охоплена майже половина міст України.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: ОЛЯ від 12 Листопада 2007, 19:08:12 Сімферополь енд Севастополь (Крим) - 5 відсотків :(
Харків - 15 відсотків... Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Lesia від 15 Листопада 2007, 13:22:54 Я не чула, щоб в Запоріжжі говорили Рідною (максимум - суржик). Знаю лише одного хлопця з "явними ознаками патріотизму". Але він чогось говорить російською (???)
Цікаво, яка буде реакція, коли я довишиваю свою "сучасну" вишиванку та прийду так в інститут? :) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dimaz від 15 Листопада 2007, 15:30:04 Знаю лише одного хлопця з "явними ознаками патріотизму". Але він чогось говорить російською (???) :D Я б хотів подивитися на цього хлопця, які це в нього ознаки такі явні. Знаєте як в маршрутках кажуть: "Безкоштовний проїзд лише з явними ознаками інвалідності". ::)Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Донеччанин від 15 Листопада 2007, 18:30:56 Звісно, легше поширювати українську мову у Львові та Вінниці, але ж Харкків потребує того набагато більше!!! Вибачаюсь за нотку наїзду, але ну просто дуже прикро за рідне місто! Давайте проводити акції у Харкові, давайте руйнувати стереотип "Харьков - русский городъ" не переймаючись тим, що вони(акції) не знайдуть належної підтримки.. Знайдуть!!!!!! Cправа у тому, що керівники акції роблять ставку в першу чергу на ті регіони, де є велика різниця між часткою людей, що вважають українську за рідну у порівнянні з тими, хто нею послуговується. Так, у Києві відсоток тих, хто вважає українську рідною - 70%, у Черкасах та Сумах - 77%, натомість у Харкові та Одесі - 30%, у Донецьку - під 10. Дані - знайшов в Інтернеті.Усьому свій час! Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Taras.ua від 25 Листопада 2007, 17:37:31 Сумно бачити людей в які не говорять українською. А ЗАСТАВляють себе говорити "ломаною" російською. Бо так треба. В мене один на роботі то навіть з рідним батьком на російській почав говорити. Як так? Мій би мене "не зрозумів". А з приводу статистики. Не так важливо, скільки людей вважають мову рідною, як важливо, скільки відсотків нею спілкуються!
Якби в Одесі кожен третій говорив українською, як ви думаєте були б україномовні фільми в прокаті? Хоч один! Зараз нема жодного! Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Ironcity від 30 Листопада 2007, 22:29:44 Невеличкі спостереження стосовно мовної ситуації у Кривому Розі. Переважна більшість населення російсько- або суржикомовна. Україномовних майже не видно, але все ж вони таки є. Мабуть близько 0,2-0,5%.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 08 Грудня 2007, 20:33:01 Кам'янець-Подільський (хоч і не велике місто, але знакове) - 75%
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Серечкiн від 08 Грудня 2007, 22:02:24 Кам'янець-Подільський (хоч і не велике місто, але знакове) - 75% У Кам"янці не бачив жодного російськомовного!!! Але там просто дофіга поляків!!!Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Руслан від 08 Грудня 2007, 22:43:01 У Кам"янці не бачив жодного російськомовного!!! Але там просто дофіга поляків!!! Був в Кам'янці-Подільському лише раз, але жодного поляка не зустрів... :-\ Мо шукав не там? ??? Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Бєня від 09 Грудня 2007, 01:56:54 Ггг!!! Пригадалось як я у Львові з оселедцем гуляв, то польські туристи поспішали перейти на іншу сторону вулиці чи скритися за рогом вулиці... ;D Прикольно було !
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 10 Грудня 2007, 21:31:49 Cеречкін! Щоб "вирізати" багато розуму не треба. Ось щось конструктивне запропонувати - так ні. Прошу Вас полишити емоції. Польща - одна з небагатьох країн, котра може реально допомогти України інтегруватися до ЄЕС. До того ж, не вбачаю нічого поганого у тому, що туристи приїжджають до Кам*янця та лишають там реальні гроші. Прошу Вас не писати повідомлення, що суперечать національному та світовому законодавству.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dimaz від 11 Грудня 2007, 10:44:23 О, починається цікава дискусія! Можна і я з Вами тут... так би мовити, свої 5 копійочок???
Для початку маю питання про "ЄЕС" - це що за структура така? ЄЕП - знаю, ЄС - знаю. А це щось новеньке!!! Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 11 Грудня 2007, 14:11:41 Так, піпл! Не засмічуємо тему всякою байдою! Назва теми сформульована чітко: "Рівень україномовності великих міст України." отож про поляків - кудись в інше місце.
А щодо "ЄЕС" то така структура колись існувала також в Європі десь у 70-х роках 20 століття. Пізніше вона трансформувалася в "Європейський Союз" Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: янанебiбув від 14 Грудня 2007, 18:54:52 Власні спостереження:
Рідне м. Суми - рос мова ~20-30% тих хто розмовляє постійно, але чується набагато частіше. Інше населення на побутовому рівні спілкуєтсья суржиком (як і я))) українську дуже рідко можна почути.Засмучує ставлення до російської як до офіційої :(. Львів - без коментарів, але іноді чув польську. Київ. Дуже люблю це місто. Для мене Київ, як зріз Українського суспільства (мовна ситуація в Києві = Україні). Дуже толерантні люди, часто відповідають такою мовою якою запитаєш. Харків. Схожий на Суми тим, що російська - офіційна. В розмовах на вулицях часто чути суржик з достатньою к-стю українських слів. Взагалі, тих хто вважає українську рідною - 67.5 %. Але нажаль не всі часто її вживають :( Сподіваюсь на краще :) З.І. Після Криму Суми здалися осередком українства)) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Даринка від 14 Грудня 2007, 22:20:49 А що справді в Сумах російська -офіційна????
Ну в Криму скоро буде нормально....просто потрібен час...І я в це вірю!!!! Але тут, у Криму, вважають перехід на українську , насиллям.... Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: янанебiбув від 15 Грудня 2007, 12:35:04 офіційна в свідомості людей. тобто в людмому місці українськю чи суржиком ні-ні. вдома скільки завгодно
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: webwin від 25 Грудня 2007, 22:57:14 Cпілкуюсь з колегою по роботі з Маріуполя (місечко з 500 тисячним населенням), так українську мову він розуміє, а писати вже важко. Судячи по розповідям друга, який там був біля 3 тижнів і ніразу ніде не почув укаїнську мову, то рівень україноМОВНОСТІ прямує до 0
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Серечкiн від 25 Грудня 2007, 23:42:41 Cпілкуюсь з колегою по роботі з Маріуполя (місечко з 500 тисячним населенням), так українську мову він розуміє, а писати вже важко. Судячи по розповідям друга, який там був біля 3 тижнів і ніразу ніде не почув укаїнську мову, то рівень україноМОВНОСТІ прямує до 0 Аналогічно мій знайомий з Маріуполя, говорити українською для нього справжня мука! та і виходить, відверто хрєново... :-[ Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 27 Грудня 2007, 22:26:03 Cпілкуюсь з колегою по роботі з Маріуполя (місечко з 500 тисячним населенням), так українську мову він розуміє 100% донеччан і 99% мешканців України розуміє українську. Жодного разу не почув в нас: "не розумію". Вперше мені сказалі: "не розумію" в Мукачевому а потім - у Києві.Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: webwin від 27 Грудня 2007, 23:19:24 Може ви на іноземця натрапили в Києві (росіяни також не розуміють) )), Мукачево знаходиться недалеко від кордонів з іншими державами, тому нічого дивного не бачу, сам був в Мукачеві і в Закарпаті.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Н€б@йд¥)|(ий Іван від 28 Грудня 2007, 10:28:24 А мені колись в маршрутці довелося раза три сказати "на зупинці", поки до дятла-водія дійшло, що я від нього хочу. На перші 2 рази він тупо відповів "Шо? Чаво? Нє понял"
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Valeriy від 04 Січня 2008, 09:08:16 Хочу сказати що рівень україномовності мого рідного міста збільшився майже удвічі.
Був десь 2-3% став 5-6%. Звідки такий показник? По-перше він суб'єктивний. По-друге він приблизний. Але на вулицях я чую вже набагато більше української мови! А це вже об'єктивно! Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Zipper від 10 Січня 2008, 16:36:29 Дуже кльова тема до обговорення!
Місто Чернівці приблизно має такі відсотки: Українська (також і діалектична): 70-75% Російська та суржик: 20% (-\+) Румунська (+ романо-українсько-російська): 10-15% (+\-) Хоча по великому рахунку, якщо заговориш по Українськи, відповідь буде виключно на Українській (або суржик відповідно). Російська в Чернівцях має досить негативний авторитет серед населення (а-ля мова "бидла", "алконоїдів" і.т.д), тому люди, рідна мова яких Російська (або які спілкуються нею у побуті), комплексують. Щодо до Румунської, то ситуація загалом досить неприємна, стосовно самих її носіїв. Це вже має бути соромно україномовному населенню Чернівців, яке стібеться, та принижує Молдаванів (анекдотами про те що вони тупі, "зачухані" і.т.д.). А ті в свою чергу, цураються своєї етнічності, та мови. Майже 95% Молдованів та Румунів міста Чернівці, чудово володіють як Українською так і Російською, ними і розмовляють на людях, а між собою на рідній мові. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: webwin від 11 Січня 2008, 21:08:25 Те що молдавани розмовляють на українській нічого дивного, вони ж живуть в Україні. Так і повинно бути. В Росіїї було б нормально говорити на російській, у Франції на французькій і т. д.
Проблема в українців на Сході, які так само як і молдавани вважають себе нижчими за росіян, тому і розмовляють на російській, або зразу ж переходять на російську мову. Але їм потрібно згадати, що ми нащадки Київської Русі, з центром в Києві. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Руслан від 11 Січня 2008, 21:37:54 Проблема в українців на Сході, які так само як і молдавани вважають себе нижчими за росіян, тому і розмовляють на російській, або зразу ж переходять на російську мову. Але їм потрібно згадати, що ми нащадки Київської Русі, з центром в Києві. Потрібно. Але вони це сприймуть як проамериканську пропаганду... :-\ Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Sempl від 11 Січня 2008, 21:43:48 точно не знаю, але за моїми спостереженнями: можливо так воно і є, але останнім часом(після вступу в університет) я почав помічати що рівень української мови у нас значно вищий ніж я думав. Можливо це через те, що в універі багато людей з провінції ??? Але не може не радувати помічати, що якшо я починаю з людиною українською, то вона зі мною також українською) Нас стає усе більше ...Черкаси - 45 відсотків, а може і всі 50( +/- сташенний суржик) (http://forum.volodymyr.com.ua/style_emoticons/default/gora.gif) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 13 Січня 2008, 12:58:25 Хочу сказати що рівень україномовності мого рідного міста збільшився майже удвічі. Валерію, Ви здається також з Донецька, як і я, так? Останнім часом більше все ж таки суржика, але це може бути пов*язане з тим, що раніше я просто не звертав уваги на мову співрозмовника.Був десь 2-3% став 5-6%. Але на вулицях я чую вже набагато більше української мови! Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Valeriy від 21 Січня 2008, 16:24:23 Валерію, Ви здається також з Донецька, як і я, так? Останнім часом більше все ж таки суржика, але це може бути пов*язане з тим, що раніше я просто не звертав уваги на мову співрозмовника. Не з самого Донецька. Точніше з Донеччини. Але суржик це вже невеличка перемога! Далі буде більше україномовних! А коли так то й свідомість національна повернеться у Донбас. Чи згоден зі мною Владе? Назва: Re: Рівень україномовності великих міст Укр Відправлено: Kyryan від 22 Січня 2008, 23:06:43 я народився в Києві, мій батько народився в Санк_Петербурзі, до 2003 року я не уявляв собі, як це використовувати українську у побуті. але зараз вважаю українську дуже модну і найголовніше рідну. Коли я почав розмовляти виключно українською, от тільки тоді я збагнув, яке Київ зрусифіковане місто.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 24 Січня 2008, 21:02:07 Місто Чернівці приблизно має такі відсотки: Тиждень тому довелося побувати в Чернівцях протягом двох днів. Відерто скажу - не очікував такого низького рівня україномовності. Дуже багато російської на вулицях чутно. Як серед молоді, так і серед людей середнього та старого поколінь. Я б дав Чернівцям 60 на 40% - з власних спостережень, після цього Львів став ніби зразком.Українська (також і діалектична): 70-75% Російська та суржик: 20% (-\+) Румунська (+ романо-українсько-російська): 10-15% (+\-) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Lesia від 30 Січня 2008, 13:46:27 Якщо ж в Чернівцях така ситуація, що ж говорити про СХІД???
:'( Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dimaz від 14 Лютого 2008, 12:27:54 Вчора був у Полтаві. Підвозили якогось хлопчину-студента, він розмовляв українською з трохи Сердючківським діалектом, але все одно українською.
Полтаві +1 Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: ПЕТЛЮРА від 14 Лютого 2008, 15:46:37 А коли так то й свідомість національна повернеться у Донбас. Ну в Дублін наприклад свідомість повернулась а мова ні.Тому не факт.Назва: Re: Рівень україномовності великих міст Укр&# Відправлено: ПЕТЛЮРА від 14 Лютого 2008, 15:49:29 рідну. Коли я почав розмовляти виключно українською, от тільки тоді я збагнув, яке Київ зрусифіковане місто. Зі мною було те саме.Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 02 Березня 2008, 15:37:13 Ніхто не має даних (власний спостережень, спогадів від родичів тощо), відносно україномовності за "совка"? Бажано відносні дані (тобто у місті Н збільшилося/зменшилося у порівнянні з хх роком на стільки-то). Особливо цікаво було б подивитися дані по Києву та Львову.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Valeriy від 23 Березня 2008, 16:19:48 Ось вам матеріал про вивчення рідної української мови у Донецьку!
“ДЖЕРЕЛО ТАЛАНТІВ” У ДОНЕЦЬКУ Написав Богдана 12.03.2008 Україна насправді неповторна та розмаїта своїми талантами. Вона як джерело, що струменить безупину, являючи світові прекрасне і вічне мистецтво. Свято пісні, танцю, образотворчого та прикладного мистецтва відбулося в Донецьку на Шевченкові дні. Саме в тому реґіоні, де українська мова і культура на кшталт чогось незвичного, навіть непотрібного, де серед 70 шкіл лише 4 українські, був заснований та проводиться вже вшосте всеукраїнський фестиваль “Джерело талантів”. Конкурс започаткували і проводять Всеукраїнське товариство „Просвіта” ім. Тараса Шевченка, Донецька обласна державна адміністрація та Донецька міська рада. Мета конкурсу виявлення талановитої молоді, популяризації та розвиток українського національного мистецтва на Донеччині, творчий обмін та взаємозбагачення культурних традицій різних куточків України та за її межами.Цього року участь взяли понад 300 учасників, які змагалися в трьох номінаціях та в трьох вікових категоріях. В номінації солісти-вокалісти виконуються 2 українські твори (виконання живцем), в номінації „образотворче мистецтво” допускаються роботи, виконані будь-якими видами техніки на українську тематику. Атмосфера створилась піднесена і святкова. Особливо раділи діти, що вони, як справжні артисти, беруть участь у такому серйозному та професійному конкурсі. 9 березня, перед фінальним концертом, учасники зібралися біля пам’ятника Тарасові Шевченку, щоб урочисто вшанувати 194 річницю від дня народження геніального українського поета.Завершився шостий фестиваль “Джерело талантів” гала-концертом та нагородженням і врученням дипломів і призів. Насамкінець сімейне тріо Присяжнюків (Микола Присяжнюк — директор фестивалю) заспівали фінальну пісню. Переможцями в номінації солісти-вокалісти стали: І вікова категорія (7—12 років): І премія — Літвинчук Вікторія (9 років), м. Городок, Хмельницької обл., Чернова Ліза (11 років), м. Добропілля, Донецька обл. ІІ премія — Нечепуренко Ксенія (8 років), м. Донецьк та Кравцов Костя (12 років)., м. Новопсков, Луганської обл. ІІІ премія — Чорна Мар’яна (12 років), м. Біла Церква, Київська обл. та Корогодін Олександр (11 років) м. Донецьк.ІІ вікова категорія (13—18 років): І премія — Паншина Настя (13 років), м. Новопсков, Луганської обл.,ІІ премія — Башкіна Аліна (14 років), м. Донецьк, Синиця Вікторія (13 років), м. Біла Церква, Київської обл.ІІІ премія — Івосишина Вікторія (14 років), м. Біла Церква, Київської обл., Подкалюк Андрій (13 років), м. Костянтинівка, Донецька обл., Волай Тарас (17 років), м. Донецьк.ІІІ вікова категорія (19 років і доросліше):ІІ премія — Катаєва Анастасія (19 років), м. Донецьк, Яремчик Інна (23 роки), м. Кам’янець-Подільский, Хмельницької обл..ІІІ премія — Солохін Михайло (21 рік), м. Луганськ.Гран-прі конкурсу — Шейн Яна (17 років), м. Дружківка, Донецька обл. Переможцями в номінації хореографії стали:ІІ вікова категорія (13—18 років): І премія — танцювальний гурт „Дана—Денс”, м. Іллічівськ, Одеської обл.ІІ премія — танцювальний гурт „Зірниця”, м. Донецьк.ІІІ премія — студія сучасного популярного танцю „Шанс”, м. Донецьк.ІІІ вікова категорія (19 років і доросліше):І премія — танцювальний гурт „Зорецвіт ”, м. Харків, танцювальний гурт „Зарево”, м. Донецьк.ІІІ премія — танцювальний гурт „Дана”, м. Іллічівськ, Одеської обл.Переможцями в номінації образотворчого мистецтва стали:І вікова категорія (7—12 років): І премія — Cамійленко Віра (7 років), м. Донецьк, студія „Джерело”.ІІ премія — Семенова Ольга (8 років), м. Донецьк.ІІІ премія — Чакін Владислав (10 років), м. Донецьк. ІІ вікова категорія (13—18 років): І премія — Попов Сергій (14 років), м. Сімферополь.ІІ премія — Терещенко Анастасія (12 років), м. Костянтинівна, Донецька обл.ІІІ премія — Скороход Ганна (15 років), м. Каховка, Херсонська обл.ІІІ вікова категорія (19 років і доросліше):І премія — Шиптуховська Наталя, м. Донецьк.ІІ премія — Зайцева Ірина, м. Донецьк.ІІІ премія — Камаринська Ірина, м. Донецьк. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Руслан від 24 Березня 2008, 00:24:50 Був останього вікенду в Умані. Відсотків 90 з тих людей, що траплялися мені за півтора дня, спілкувались українською. Був приємно здивований. Але... Повертаючись до Хмельницького робив пересадку у Вінниці. То за 45 хв. (час проїзду маршруткою з зупинки "вул. Чехова" до "Західного автовокзалу") ЖОДНА людина не замовила зупинку українською, та й в маршрутці (а їхала здебільшого молодь) лунала виключно російська. Прикро... :-\ Чи то я просто "невдало зайшов"? ???
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: fargus-ob від 24 Березня 2008, 01:21:39 Та ні... якраз нормально! На минулому тижні я там також була, україномовності не почула... :-[ Зате там є класний магазин з українськими сувенірами!!! ;) Там вишиванки круті!!!! :D
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: webwin від 24 Березня 2008, 21:41:20 Був останього вікенду в Умані. Відсотків 90 з тих людей, що траплялися мені за півтора дня, спілкувались українською. Був приємно здивований. Але... Повертаючись до Хмельницького робив пересадку у Вінниці. То за 45 хв. (час проїзду маршруткою з зупинки "вул. Чехова" до "Західного автовокзалу") ЖОДНА людина не замовила зупинку українською, та й в маршрутці (а їхала здебільшого молодь) лунала виключно російська. Прикро... :-\ Чи то я просто "невдало зайшов"? ??? Я тоді не їхав в маршрутці :)Не думаю, що у нас настільки погано. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 13 Квітня 2008, 22:46:17 Повертаючись до Хмельницького робив пересадку у Вінниці. То за 45 хв. (час проїзду маршруткою з зупинки "вул. Чехова" до "Західного автовокзалу") ЖОДНА людина не замовила зупинку українською, та й в маршрутці (а їхала здебільшого молодь) лунала виключно російська. Прикро... :-\ Чи то я просто "невдало зайшов"? ??? Так воно і є. Я теж вдень десь чув майже 50 на 50, але коли ввечері відпочивав у центрі (сквер Козицького), розумієш, що в той час була виключно молодь, то там було десь 90 на 10 (на користь москофілів). Мабуть у Вінниці молодь вважає, що російська -це круто (згадайте, в Російській імперії також певний час було модно спілкуватися французькою, доки не прийшов Наполеон). Здебільшого з цієї молоді - то вихідці з села, котрі приїхавши у місто починають ставати "городськими". Така моя думка.Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Руслан від 13 Квітня 2008, 23:47:37 ... коли ввечері відпочивав у центрі (сквер Козицького), розумієш, що в той час була виключно молодь, то там було десь 90 на 10 (на користь москофілів). Мабуть у Вінниці молодь вважає, що російська -це круто (згадайте, в Російській імперії також певний час було модно спілкуватися французькою, доки не прийшов Наполеон). Здебільшого з цієї молоді - то вихідці з села, котрі приїхавши у місто починають ставати "городськими". Така моя думка. Та да. Я якось їхав з Ужгорода до Хмельницького потягом. В Чопі до мене в купе підсіла одна дівчина. Як виявилось після знайомства - студентка київського ВУЗу. Спілкувалися нормально - українською. Десь, не то у Сваляві, не то в Мукачевому, підсів до нас хлопець. Як виявилось трохи згодом - теж студент і теж одного з київських вузів... Так от. Як тільки з'ясувалось, що вони обидвоє вчаться в Києві, все - одразу і не зговорюючись перейшли на "па рускі". :-\ Так жоден з них, як виявилось, "па рускі" нормально розмовляти і не вміє - акцент у обох був настільки "диким" (уявіть собі російську мову з гуцульським акцентом, Сердючка відпочиває), що мене почав розпирати сміх... Вони так і не зрозуміли, чому... Отако то... Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Тетянка від 17 Квітня 2008, 15:03:14 Так... в Києві справи погані... мізерна як на столицю цифра 20% і ще й (+/- суржик).
Доки це буде? Просто...я не знаю.. Я вже три роки розмовляю українською, ставлення до мене моїх знайомих не змінилося (ну правда є деякі, ну то таке) і навіть з"явилася якась зацікавленість, але коли я кажу, щоб вони теж переходили на українську, чую то "та ну єта трудна...." або " стидна какта...". А говорити чужою мовою( ще й мовою наших найбільших гнобителів, ворогів) не соромно? У них інші інтереси... яка там мова, яка нація...? Гірко, сумно... З усіх моїх київських знайомих ніхто не говорить українською. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Антон від 22 Квітня 2008, 20:59:54 Так в Києві погано. Наприклад.
Розмова між учнями та вчителями ( української мови ) у школі на рос. мові і на перервах і на уроках. Хоча таке не завжди , але більшість. Навіщо та школа ? А у суспільстві .......... я вже мовчу. Рівень справжніх українців < 20 % >:( Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Серечкiн від 23 Квітня 2008, 00:42:02 ха!!! от у мене в групі є тошнотворний тіппочек..з Волині чувак...перші місяця 3-4, на першому курсі, розмовляв виключно чистою літературною мовою..потім поступово, в російськомовних компаніях, перейшов на російську...хоча назвати це російською.."ну что ти зробив рАботу па менеджменту, бо я вчЄра не смог"...урод.. >:(
його навіть чіста-чіста рускагаварящіє одногрупники за це зневажають!! бо зі сторни його потуги розмовляти "вєлікім" видаються просто смішними!!! а на моє питання, що то за цікавий у нього волинський діалект (ну там "что", "гдзє", "кагда"), тільки дуркувата посмішка.. :-[ а ще один чєл з університету..з Ковеля доречі...так той взагалі чисто російськомовний з першого дня навчання!!! Блін, і де отаких-от на Волині набралося??? Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Бєня від 30 Квітня 2008, 00:51:02 Щодо Києва...
Все дуже погано... Якщо відкинути величезну кількість студентів з україномовних регіонів і тих людей що щодня приїжджають у місто з області на роботу, то мабуть не буде помітно жодної відмінності від Одеси чи Харкова... :( Сумно.... Рівень україномовності міст доречно аналізувати у спальних районах міст.... Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: КрапочкА від 01 Травня 2008, 00:29:09 мені стає смішно, коли деякі розмовляючи по телефону російською використовують такі слова як "шо?", "га?" - от так слухаєш і розумієш - інтілігєнтка!!!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: fargus-ob від 01 Травня 2008, 11:02:12 нЭт!!!! ЕтО просто мАсквІчка!!!!!! ;D
а шО??? Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Руслан від 01 Травня 2008, 14:08:14 "А шо такоє?" (с.) ;D
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Бєня від 01 Травня 2008, 14:42:45 Пишу російською :
"-Девушка, прстите, а вы коренная москвичка? -Да, а шо?" ;D Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: fargus-ob від 01 Травня 2008, 23:59:18 Я це і мала на увазі...
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 17 Травня 2008, 14:55:30 Привіт усім!
Щойно повернувся з Сум. Що можна сказати? Відсотків 30 (здебільшого суржик) українскьої. Помітно, що укрїнською (більш-меньш) спілкуються бабусі і дідусі, середнє покоління - суржиком, а молоде - російською. А що буде за 20 років? Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Антон від 17 Травня 2008, 19:01:32 Буде 100%-ове російське гіфно та ............ і ......... :-X(((((((((((((((((((((((( >:(
Все можна змінити жорстоким засобом - ............. (.........-це негарні слова) :o Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Руслан від 21 Травня 2008, 15:39:44 У Донецьку обмежили вживання української мови
" Донецька міськрада вирішила обмежити використання української мови у школах. За таке рішення у вівторок проголосували майже одностайно: 55 із 58-ми депутатів, присутніх на засіданні. Вони переконані, що таке рішення "вдосконалить" освітню галузь Донецька, передає Радіо "Свобода". Обмеження поширюється не лише на школи, але й на дитячі садки. Зокрема, відтепер заборонили відкривати нові україномовні дошкільні заклади та групи, а також збільшувати кількість учнів, котрі вже навчаються українською. А в рамках програми розвитку російської мови Донецька міськрада визначила 10 "базових шкіл" із поглибленням вивчення російської мови і літератури. На даний момент в Донецьку 34 україномовні школи і 649 класів з українською мовою навчання. У цих школах навчається 15141 школяр (це 21% від загальної кількості). " http://www.pravda.com.ua/news/2008/5/21/76131.htm М-да... Як то кажуть: "п'ята колонна" на марші! :-\ А ви кажете про рівень україномовності... Та звідки вона візьметься, та україномовність, якщо "УКРАЇНСЬКА" ВЛАДА на місцях ЗАБОРОНЯЄ ВІДКРИТТЯ УКРАЇНОМОВНИХ ШКІЛ !?! Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Антон від 21 Травня 2008, 16:34:54 @#$%^&*/((((((((((((((((((((((((((((((((((((
.....таких треба депортувати в Р..... негайно (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: maque від 22 Травня 2008, 00:38:19 Мене ця "толерантність" влади вже задовбала!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Lesia від 23 Травня 2008, 12:29:13 Щодо Донецька.. Думаю це рішення не законне і його не сьогодні-завтра відмінять.
Ну не може бути такого, щоб законом не регулювалася мова навчання! РІДНА МОВА!!! Я чула таку цитату:"Украінскій язик очень сложен для бізнеса, почти всє докумєнти составляются на руСском.." Це де цікаво? У них в Донецьку? Я досьогодні думала що документообіг в нашій країні українською ??? :-\ Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Антон від 23 Травня 2008, 15:24:17 Так туди після голодоморів кац.пів завозили ешалонами........
..........ото воно таке і є.........гіфно.........його вже не перевчиш....... >:( >:( >:( >:( Назва: Re: Рівень україномовності великих міст Укр Відправлено: Kyryan від 23 Травня 2008, 22:08:32 їх не перевчиш, зате ними легко управляти/маніпулювати/наказувати - звикли до "царя" або як зараз феодала.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Антон від 24 Травня 2008, 12:32:53 Так , але керуєм не ми , а рос. >:(
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст Укр&# Відправлено: Руслан від 24 Травня 2008, 14:09:00 їх не перевчиш, зате ними легко управляти/маніпулювати/наказувати - звикли до "царя" або як зараз феодала. Отже, треба щоб на Донеччині завівся феодал-націоналіст. ;) Або, того що є - зробити націоналістом... ;D Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: КрапочкА від 24 Травня 2008, 20:59:02 ;) як перевчатимемо? план дій))
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Антон від 24 Травня 2008, 22:21:13 Маніакально , з погрозами , щоб злякався........ггггггг... ;D
Спочанку через нет ( пошта , ася ) , а потім всі гуртом до нього приїдем................ ( з містикою , наприклад скажем , що прийшли за його грішною душею або те , що ми з того світу чи , чи наберем з собою сильних хлопців зі "Свободи" наприклад ).................... ........ггггггггг......з розмовою....... ;D.........у штанці точно напудить.......чи як там...)))) Буде він у нас робокопом. От як населення здивується , вчора був за Росію , а сьогодні вже за укр. мову............ У мене є кандидати : Яник , Ахмєтов , ............ Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Данч від 30 Травня 2008, 00:12:04 Миколаїв ще спить, але готовий прокинутися.
головне повернути емігруючу сільську молодь в українське русло і приводів плутати мій Миколаїв із львівським стане на один більше ;) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Kyryan від 30 Травня 2008, 22:33:03 Миколаїв ще спить, але готовий прокинутися. для цього требо, щоб були в регіонах справжні менеджери при владі, а не феодали, які збагачують тільки себе, а не регіон.головне повернути емігруючу сільську молодь в українське русло і приводів плутати мій Миколаїв із львівським стане на один більше ;) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: webwin від 31 Травня 2008, 15:52:35 мені так не подобається слово "треба".
Всі знають що ТРЕБА бути толерантнішими, розумнішими, відповідальнішими, добрішими і т.д. Потрібно цього ХОТІТИ і починати з себе. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Kyryan від 31 Травня 2008, 23:35:58 ну звичайно
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dimaz від 17 Червня 2008, 11:40:25 От читаю вас і дивуюся: "Ми приїдемо і навчимо когось як жити". Ви спочатку поїдьте туди в Донецьку/Луганську область, поживіть кілька тижнів у шахтарських містечках, подивіться, послухайте чим люди живуть, що їм болить, спробуйте їх зрозуміти.
Згодний з Вебвіном, що починати потрібно з себе. Покажіть цим людям, чому потрібно змінюватися. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Наттi від 16 Липня 2008, 12:56:34 За моїми спостереженнями для значної кількості людей, які хотіли б розмовляти українською мовою існує така проблема, як процес переходу з російської на українську. Найчастіше чую фразу: "Не хочу розмовляти суржиком - паплюжити мову". Можна звичайно звинуватити цих людей в нерішучості, але я сама відчувала на собі "проблему суржика" і побоювалась в душі а чи зможу дійти до чистої української.
Тому пропоную розповісти, хто як справився з цією проблемою :) Наприклад, я декілька раз збивалася, починала знову - просила друзів (навіть тих, хто розмовляє російською) виправляти помилки, намагалася побільше спілкуватися з тими, хто розмовляє українською і на завершення поїхала до Тернополя, потім Львова. І почала помічати, що навіть думаю по-українськи. Хоча, звичайно, повний процес "переходу" набагато довший. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Олександр1977 від 16 Липня 2008, 15:42:04 Доброго дня, шановні українці! Той, хто аргументує небажання спілкуватися суржиком - лукавить. Вони просто гадають, що це гарна відмовка, чому вони на українській землі не хочуть спілкуватися її мовою. Щодо мене, свою мову вдосконалив під час навчання в Одесі. Нічого дивного... Головне бажання. Мешкаю в Києві - спілкуюся виключно українською мовою. Їзжу у відрядження до інших регіонів, в т. ч. до східних, також спілкуюся рідною мовою. Хочу Вам повідомити, що проблем не було ніде (окрім Севастополя: продавець відмовилася мене обслуговувати, бо, вважає, що не розуміє мене, перейшов на англійську - така ж ситуація ;), напевне, в школі погано навчалася ;)). Дуже сподобалося в Луганьску, коли чули мою українську мову, такі привітні ставали, що мені аж ніяково ставало :). Можливо у когось є інші, негативні факти. Але хочу Вам сказати: головне, не акцентувати увагу на цій проблемі. І не намагатися їх під силою змінити. Потрібно, окрім спілкування українською, бути культурною, вихованою людиною. Коли вони побачать, що українською мовою спілкуються не "останні" люди, вони почнуть нею спілкуватися також. В країні відсутня популяризація української мови, традицій, культури. Оце дуже велика проблема.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Петлюрівець від 16 Липня 2008, 17:59:11 За моїми спостереженнями для значної кількості людей, які хотіли б розмовляти українською мовою існує така проблема, як процес переходу з російської на українську. Найчастіше чую фразу: "Не хочу розмовляти суржиком - паплюжити мову". . По-перше якби я сказав в універі що не хочу вчити англійську і спілкуватись нею на заняттях з цього предмету то уявляєте яка була б реакція? ;)А чому за подібне ставлення до української має бути інша реакція.По-друге навіть якщо і суржик краще спаплюжена жива мова ніж гарна,правильна,чистенька але мертва типу латини чи ірландської.По-третє ті люди і так спілкуються суриком тільки з переваджанням російських слів,людей які у нашій країні спілкувались чистою російською одиниціНазва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Наттi від 17 Липня 2008, 11:30:30 Ну, звичайно, можна сказати, це все лінь, вони просто не хочуть. Махнути рукою і все. Тобто кожен сам по собі. Не можеш перейти на українську - твої проблеми. А може варто було б допомогти? Як же тоді об"єднати Україну? без допомоги один одному це не можливо.
А популяризувати мову, традиції і культуру треба - повністю згодна. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Kyryan від 18 Липня 2008, 23:53:58 "Суржик утворюється внаслідок хаотичного заповнення зруйнованих ланок структури української мови елементами поверхово засвоєної російської." Лариса Масенко
"Схід України на сьогодні вже не білінгвістичний (двомовний - від себе ;)), він російськомовний... А що ж "суржик", де він, цей милий покруч, химерний мішанець, кровозмісне диття білінгвізму? А він там, де йому й належить бути - там, де й сам білінгвізм. Тобто вже не на Сході, а на Заході. Так, саме "суржиком" нині спілкується значна частина західноукраїнської людності, включно зі "свідомими галичанами". При цьому він справді зникає на Сході - разом із "неперспективними" селами, містечками та вимираючими в них дідами й бабами. Отже, "суржик" крокує на захід, супроводжуючи великий похід великої, могутньої російської мови. Українській же відступати нікуди - не до Польщі ж і не до Словаччини з Угорщиною!" Юрій Андрухович Назва: Re: Рівень україномовності великих міст Укр Відправлено: Kyryan від 19 Липня 2008, 00:13:13 Добре шо цей закон працюю і в реверсивному режимі, себто це не є пермаментний нокаут. простіше кажучи)) я от був якось свідком цікового "перевтілювання". я поїхав з друзями до Західної України, з нами були дві пані, з якими скільки ми не спілкувалися вони все розмовляли виключно російською. І от перегодом, коли ми вже збиралися до Києва всі усвідомили, шо ці дві пані весь час, шо ми перебували в Рівне невимушено розмовляли українською. Чому? - ми теж їх спитали. Вони це так пояснили, що всі розмовляли українською і їм якось незручно було розмовляти іншою мовою!!!!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Петлюрівець від 19 Липня 2008, 01:17:11 Ця перемога може статися для російської пірровою.Ті хто легко зраджує рідну мову зщаради російською щоб виглядати моднішим.крутішгим і т. п(а таких на Заході і в малих містах Центру дуж багато) ще легше зрадять російську.Сьогодні російська штурмує Львів а завтра англійська поглине саму Росію.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Kyryan від 19 Липня 2008, 23:41:19 Сьогодні російська штурмує Львів а завтра англійська поглине саму Росію. Радше китайська, а не англійськаНазва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 20 Липня 2008, 22:58:51 За моїми спостереженнями для значної кількості людей, які хотіли б розмовляти українською мовою існує така проблема, як процес переходу з російської на українську. Найчастіше чую фразу: "Не хочу розмовляти суржиком - паплюжити мову". Я зазвичай кажу: "Ви на велосипеді з першого разу навчилися їздити?" Мабуть, декілька разів падали, так і з вивченням мовою, головне - мати бажання. В цьому Вам допоможуть: музика, фільми з укр. дубляжем, книжки, 1-2 людини з котрими ви спілкуєтесь виключно українською.Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 20 Липня 2008, 23:11:42 Їзжу у відрядження до інших регіонів, в т. ч. до східних, також спілкуюся рідною мовою. Хочу Вам повідомити, що проблем не було ніде (окрім Севастополя: продавець відмовилася мене обслуговувати, бо, вважає, що не розуміє мене, перейшов на англійську - така ж ситуація ;), напевне, в школі погано навчалася ;)). Дуже сподобалося в Луганьску, коли чули мою українську мову, такі привітні ставали, що мені аж ніяково ставало :). Мда... Ото такі привітні севастопольці до туристів. Потім хай не кажуть, чому до них не їздть на відпочинок (я маю не тільки цей факт, але й загалом відношення до відпочиваючих). Я б просто вийшов та купив в іншому магазині. Як то кажуть - голосування гривнею. А на Сході, Донбас зокрема, здебільшого байдуже ставлення, дехто перепутє (через цікавіть) звідки Ви, але агресії немає. Був 1 випадок у тролейбусі, ми з другом з Тернополя їхали і розмовляли укр-кою, один на підпитку підійшов та спитав: "Чи подобаються нам, хлопцям з зах. України донецькі хлопці?" Ми відповіли що нам дівчата більше до смаку :D Потім інший (також на підпитку) почав питатися чому ми спілкуємося укр-кою, бо це ж Донбас, на що ми йому відповіли: "А де нам розмовляти, в Москві чи у Варшаві?". Та розмова тривала ще декілька хвилин. Врешті-решт наш опонент ледве вийшов з машини, бо вже не тримався на ногах. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Moderator 1 від 21 Липня 2008, 00:07:19 Був 1 випадок у тролейбусі, ми з другом з Тернополя їхали і розмовляли укр-кою, один на підпитку підійшов та спитав: "Чи подобаються нам, хлопцям з зах. України донецькі хлопці?" Ми відповіли що нам дівчата більше до смаку :D Потім інший (також на підпитку) почав питатися чому ми спілкуємося укр-кою, бо це ж Донбас, на що ми йому відповіли: "А де нам розмовляти, в Москві чи у Варшаві?". Все вірно ви зробили, Владе, але ще можна було сказати тим "донецьким хлопцям", що ви корінні донеччани та розмовляєте рідною для себе мовою. ;) Або сказати, що ви з Луганська чи з Криму, і що у вас там всі так розмовляють. ;) Ефект був би шалений! :) Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: leshek від 01 Вересня 2008, 00:25:27 Привіт!Маю бажання та можливість написати статтю про стан української мови в Запоріжжі (ба навіть серію статей - як натхнення нападе).Шукаю контакти представників NBB в Запоріжжі.Допоможете?
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Lesia від 01 Вересня 2008, 23:10:23 стучи в асю: 494-886-499 ;)
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 02 Вересня 2008, 22:04:30 Власні спостереження:
Дніпропетровськ - 3-4% Тернопіль - 95% Хмельницький - 60% Кам*янець-Подільський - 90% Цікаво, що усі сільські райони і невелички райцентри Хмельниччини - майже на 100% україномовні. З приводу динаміки в цьому регіону - важко сказти. Можу лише сказати, що найбільш зросійщенне покоління - від 20 до 30 років (візуально). У Хмельницькому споглядав таку ситуацію: розмовляла дівчина років з 15 з хлопцем 23-24 річним хлопцем, я не розчув, якою мовою спочатку спілкувалася дівчина, але хлопець спілкувався російською. Потім все ж таки почув, що дівчина - україномовна, а коли вже аони розтавалися, то хлопець вже послуговувся українською. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Сашко від 04 Вересня 2008, 01:07:26 Добрий день всім. Я з Бреста, що в Білорусі (за нац. - Українець) і мене тішить те, як у вас відносяться до рідної мови. Щодо теми, то я бував в кількох містах зах. україни і зауважив таке: в Ковелі, Луцьку і взагалі на Волині українською спілкуються майже всі. Не соромиться її молодь і поважають старі люди.В літку мені пощастило побувати у Львові - місто звичайно чудове, але щодо мови я був неприємно вражений. Дуууже поширена російська, навіт були випадки, коли я звертався до людини укр, а у відповідь чув російську. Перепрошую, якщо трохи не до теми. А взагалі-то, панове - добру справу робите, якби я жив в Україні з задоволенням приєднався до цього руху. Слава Україні!
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Бєня від 04 Вересня 2008, 09:07:01 Добрий день всім. Я з Бреста, що в Білорусі (за нац. - Українець) і мене тішить те, як у вас відносяться до рідної мови. Щодо теми, то я бував в кількох містах зах. україни і зауважив таке: в Ковелі, Луцьку і взагалі на Волині українською спілкуються майже всі. Не соромиться її молодь і поважають старі люди.В літку мені пощастило побувати у Львові - місто звичайно чудове, але щодо мови я був неприємно вражений. Дуууже поширена російська, навіт були випадки, коли я звертався до людини укр, а у відповідь чув російську. Перепрошую, якщо трохи не до теми. А взагалі-то, панове - добру справу робите, якби я жив в Україні з задоволенням приєднався до цього руху. Слава Україні! Вітання Друже! Я вражений :) У тебе дуже чиста і правильна мова :) Щодо Львова, то не знаю, мені після Одеси і Києва, Львів - майже ідеальне місто (краще тільки у Франику). Насправді, якщо не рахувати міст заходу України, то ситуація вкрай погана. Більшість просто цурається рідної мови, ще дуже велика частина - соромиться, не може подолати психологічного бар*єру щоб перейти на спілкування рідною мовою (а це справді надзвичайно складно коли навколо суцільно російськомовне середовище :(). Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Сашко від 04 Вересня 2008, 15:49:12 Більшість просто цурається рідної мови, ще дуже велика частина - соромиться, не може подолати психологічного бар*єру щоб перейти на спілкування рідною мовою (а це справді надзвичайно складно коли навколо суцільно російськомовне середовище :().
[/quote] Звичайно, саме через ці бар*ери в Білорусі білоруська мова зникла і це має бути уроком для інших країн. Коли раніше (в радянські часи) занепад відбувався через заборони, то тепер стан такій, що у мови державний статус, ніби розмовляй скільки завгодно, але тепер це нікому не треба.Є російска і цього цілком досить. Тому нам (українцям) ніяк не можно втратити українську мову Щодо Львова, з більшого звичайно згоден, майже ідеальне, але... Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 04 Вересня 2008, 21:12:01 Добрий день всім. Я з Бреста, що в Білорусі. В літку мені пощастило побувати у Львові - місто звичайно чудове, але щодо мови я був неприємно вражений. Дуууже поширена російська, навіт були випадки, коли я звертався до людини укр, а у відповідь чув російську. Вітаю! У Львові багато росіян (мінімум 15%) + туристи з Києва і інших російськомовних міст. Там росіяни не цураються своєї мови, що має стати прикладом для малоросів у містах Сходу. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: dimaz від 04 Вересня 2008, 22:07:31 Згодний що Львів досить зрусифіковане місто. Я також часто у Львові був неприємно вражений тим, що на українське питання відповідають російською. Для мене прикладом україномовного міста завжди був і залишається Франківськ.
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Бєня від 05 Вересня 2008, 09:38:47 Ага, Франик - то остання барикада...
Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: Влад від 05 Вересня 2008, 12:15:44 Логічно, чим меньше місто - тим воно більш україномовне. Так як, меньш індустріалізоване, більш консервативне та релігіозніше. До того ж, у невеличких містах та селах майже відсутні так звані "гламурники" , котрі будуют свій імідж з обкладинок журналів, пропагуючих російську мову з притаманною московською вимомою (суджу про представниках цієї субкультури).
Тернопіль теж задніх не пасе. Там майже така ж мовна ситуація як і у Франківську. Назва: Re: Рівень україномовності великих міст України. Відправлено: рівноденник від 01 Жовтня 2008, 17:36:12 Луганське:
українська 0,01%, суржик 0,5% у відповідь на почуту українську переходять чи принаймні намагаються близько 10-30% Харків: українська+суржик 3% Старобільське (Луганська обл.): українська+суржик 60% Чорткове (Ростівська область у Російській Федерації): українська+суржик 40% не варто забувати про таких же вкраїнців, як і ми, що опинилися в значно складніших умовах, по той бік штучного кордону нашої держави: Цитувати Проблема російської мови в Україні залишається невирішеною. Але ми повинні пам'ятати про тих людей, наших співвітчизників, які знаходяться за кордоном. Ми повинні зробити все, щоб допомогти етнічним українцям за кордоном зберегти українську мову Віктор Янукович
Не будь байдужим! | Powered by SMF 1.1.5.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Joomla Bridge by JoomlaHacks.com |